Världens godaste paj med långbakade tomater och en härlig parmesankräm. Perfekt som sommarlunch, på midsommarbordet eller som en del av vilken buffé som helst.
Ingredienser
1 pajdeg (köpt eller hemmagjord)
färsk basilika
Långbakade tomater
1 kg små tomater
5 klyftor vitlök
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Parmesankräm
2 dl parmesanost, finriven (eller annan valfri ost)
2 ägg
150 g färskost
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
1 tsk salt
0,5 citron (saften)
5 klyftor vitlök (från de långbakade tomaterna)
0,5 kruka basilika
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg tomaterna i en ugnsform tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Ringla över 4 msk olivolja, salta och peppra med 2 krm svartpeppar. Baka i ugnen i cirka 60 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till parmesankrämen. Skala de bakade vitlöksklyftorna och mosa ner i krämen. Hacka basilikan och vispa ner den också.
Höj ugnsvärmen till 175 grader. Tryck ut pajdegen i en form. Häll i parmesankrämen och grädda pajen i cirka 30–40 minuter, tills fyllningen satt sig och börjat få lite färg.
Toppa pajen med de långbakade tomaterna och färsk basilika. Servera pajen varm eller ljummen.