Tomatpaj med parmesankräm

NYHET
tomatpaj med parmesankräm
Klara Ingemyr
Klara Ingemyr

Tomatpaj med parmesankräm

16 ingredienser

1.5 h

Världens godaste paj med långbakade tomater och en härlig parmesankräm. Perfekt som sommarlunch, på midsommarbordet eller som en del av vilken buffé som helst.

Ingredienser

portioner
  • 1 pajdeg (köpt eller hemmagjord)
  • färsk basilika

Långbakade tomater

  • 1 kg små tomater
  • 5 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Parmesan­kräm

  • 2 dl parmesanost, finriven (eller annan valfri ost)
  • 2 ägg
  • 150 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 citron (saften)
  • 5 klyftor vitlök (från de långbakade tomaterna)
  • 0,5 kruka basilika

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsform tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna. Ringla över 4 msk olivolja, salta och peppra med 2 krm svartpeppar. Baka i ugnen i cirka 60 minuter.
  3. Rör ihop alla ingredienser till parmesan­krämen. Skala de bakade vitlöksklyftorna och mosa ner i krämen. Hacka basilikan och vispa ner den också.
  4. Höj ugnsvärmen till 175 grader. Tryck ut pajdegen i en form. Häll i parmesan­krämen och grädda pajen i cirka 30–40 minuter, tills fyllningen satt sig och börjat få lite färg.
  5. Toppa pajen med de långbakade tomaterna och färsk basilika. Servera pajen varm eller ljummen.