Tomatpaj med fetaost och oliver
Tomatpaj med fetaost och oliver
26 ingredienser
Frasig paj med tomater, fetaost och oliver serverad med en god sallad är aldrig fel. För ett perfekt resultat och för att undvika att pajen blir "blöt" av tomaterna tar Stefan till knepet med att först vätska ur dem lite.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 120 g smör
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 2 msk vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 350 g körsbärstomater, delade (gärna i olika färger)
- 100 g fetaost, smulad
- 1 purjolök, sköljd och fint skivad (liten)
- 40 g smör
- 50 g surdegsbröd, tärnat
- 50 g svarta oliver utan kärnor, hackade
- 1 klyfta vitlök, fint riven
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- salt
Sås
- 1 dl crème fraîche
- 0,5 dl majonnäs
- 3 msk kapris, hackade
- 1 msk dijonsenap
- salt
Sallad
- 125 g salladsmix
- olivolja
- salt
- 2 msk solroskärnor
- 2 msk pumpakärnor
- 1 msk linfrön
Gör så här
Pajdeg
- Mixa ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vatten sist och mixa till en fin deg. Låt vila 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla först ut pajdegen mellan plastfilm. Lägg den sedan i en smord pajform och tryck ut degen ytterligare och ställ formen i frysen så att degen blir rejält fryst. Förbaka pajskalet i ugnen ca 10 minuter, ta ut och låt svalna något.
- Salta lätt på tomaterna och låt dem ligga med snittytan nedåt i ett durkslag i 15 minuter. Saltet drar ut vätska och det rinner ur lättare om de får ligga upp och ner.
- Smält smöret i en kastrull och koka purjolöken och vitlöken mjuk i smöret ca 5 minuter.
- Blanda tomater, purjolök, fetaost, bröd, och oliver. Lägg blandningen i det förbakade pajskalet.
- Vispa ihop ägg och grädde. Häll över fyllningen och vänd runt försiktigt med sked så att äggstanningen kommer in överallt i fyllningen.
- Grädda i ugn ca 40 minuter.
- Blanda majonnäs, crème fraiche, dijonsenap och kapris. Smaka av med salt.
- Rosta kärnorna i lite olivolja, salta, vänd runt med salladen.
- Servera pajen med sallad och dressing.