Tomatgalette

Tomatgalette
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Tomatgalette

17 ingredienser

1 h

En festlig tomatgalette kan bli en god start på en trevlig middag i helgen!

Ingredienser

portioner8 - 10

Deg

  • 225 g glutenfri mjölmix
  • 100 g smör, kallt i kuber
  • 2 ägg

Tomater

  • 500 g tomat
  • 5 g salt

Lök

  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 15 g smör

Smetana

  • 200 g smetana
  • krondillslag (vitvinsvinäger med krondill)
  • salt

Vinaigrette

  • krondilllslag (vitvinsvinäger med krondill)
  • 20 g olivolja
  • 20 g mörk sirap
  • flingsalt
  • svartpeppar

Servering

  • krondill
  • gröna tomater, picklade
  • 2-3 skivor tomat, färska

Gör så här

Deg

  1. Mixa möl och smör i robocoupen till en deg.
  2. Tillsätt sedan i ett ägg i taget tills degen är jämn.
  3. Plasta och kyl i 30 minuter.

Tomater

  1. Under tiden som degen kyls delar du tomaterna i centimeter tjocka skivor och lägger i en bunke.
  2. Strö saltet över tomaterna och rör om.
  3. Låt stå tills degen kylts klart.

Lök

  1. Skiva schalottenlöken tunt på mandolin och stek den gyllene med en klick smör.
  2. När löken börjar bli klar så tillsätt riven vitlök och stek med sista minuterna.

Smetana

  1. Blanda samman ingredienserna.
  2. Det går bra att hacka i färsk krondill också samt lite vinäger.

Vinaigrette

  1. Blanda samman ingredienserna till vinaigretten.

Montering

  1. Häng av tomaterna, lägg dem i en bunke med olivolja och mörk sirap. Blanda försiktigt.
  2. Kavla ut degen (ca 3-4 mm tjock) stansa och stryk ut ett tunt lager med krondillssmetana.
  3. Fördela sedan löken över tarten.
  4. Lägg ut ett jämnt lager med tomater på tarten.
  5. Strössla med plockad timjan och svartpeppar. Baka av på 180 grader i 40 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Vid servering toppar du med färsk krondill, picklad grön tomat och några skivor färsk tomat. Ringla slutligen över vinaigrette.