Tomatgalette
Tomatgalette
17 ingredienser
1 h
En festlig tomatgalette kan bli en god start på en trevlig middag i helgen!
Ingredienser
Deg
- 225 g glutenfri mjölmix
- 100 g smör, kallt i kuber
- 2 ägg
Tomater
- 500 g tomat
- 5 g salt
Lök
- 2 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 15 g smör
Smetana
- 200 g smetana
- krondillslag (vitvinsvinäger med krondill)
- salt
Vinaigrette
- krondilllslag (vitvinsvinäger med krondill)
- 20 g olivolja
- 20 g mörk sirap
- flingsalt
- svartpeppar
Servering
- krondill
- gröna tomater, picklade
- 2-3 skivor tomat, färska
Gör så här
Deg
- Mixa möl och smör i robocoupen till en deg.
- Tillsätt sedan i ett ägg i taget tills degen är jämn.
- Plasta och kyl i 30 minuter.
Tomater
- Under tiden som degen kyls delar du tomaterna i centimeter tjocka skivor och lägger i en bunke.
- Strö saltet över tomaterna och rör om.
- Låt stå tills degen kylts klart.
Lök
- Skiva schalottenlöken tunt på mandolin och stek den gyllene med en klick smör.
- När löken börjar bli klar så tillsätt riven vitlök och stek med sista minuterna.
Smetana
- Blanda samman ingredienserna.
- Det går bra att hacka i färsk krondill också samt lite vinäger.
Vinaigrette
- Blanda samman ingredienserna till vinaigretten.
Montering
- Häng av tomaterna, lägg dem i en bunke med olivolja och mörk sirap. Blanda försiktigt.
- Kavla ut degen (ca 3-4 mm tjock) stansa och stryk ut ett tunt lager med krondillssmetana.
- Fördela sedan löken över tarten.
- Lägg ut ett jämnt lager med tomater på tarten.
- Strössla med plockad timjan och svartpeppar. Baka av på 180 grader i 40 minuter.
- Låt svalna.
- Vid servering toppar du med färsk krondill, picklad grön tomat och några skivor färsk tomat. Ringla slutligen över vinaigrette.