Tomatbuljong, picklad melon, primörer och jalapeñoolja

Tomatbuljong, picklad melon, primörer och jalapeñoolja NY
Foto: TV4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Tomatbuljong, picklad melon, primörer och jalapeñoolja

21 ingredienser

En lyxig och het kall buljong med tempererade grönsaker, picklad melon och jalapeñoolja.

Ingredienser

portioner

Tomatbuljong

  • 100 g tomat (gärna blandade vikentomater)
  • 30 g kallpressad rapsolja (ekologisk)
  • 5 g salt
  • 20 g champagnevinäger
  • 1 g vitlök
  • 10 g färsk timjan

Picklad melon

  • 100 g grodskinnsmelon
  • 100 g strösocker
  • 50 g ättika
  • 150 g vatten
  • 4 g salt

Spritärtor

  • 40 g spritärta

Rädisa

  • 1 rädisa

Grön sparris

  • 8 gröna sparris
  • salt

Vikentomat

  • 2 tomater
  • salt

Jalapeñoolja

  • 1 jalapeño
  • 150 g babyspenat
  • 300 g matolja (ekologisk)
  • 2 g salt

Gör så här

Tomatbuljong

  1. Lägg tomater i en vaccpåse. Tillsätt olja, salt, vitlök och timjan och förslut påsen. Baka i 60 grader ånga i 20 minuter. Mixa kort i blender. Sila vätska genom kaffefilter och kyl till buljong.

Picklad melon

  1. Koka upp vatten, socker, salt och ättika. Kyl ner. Dela ner melonen i valfri form och slå på den kalla lagen. Låt stå och dra ca 1 h.

Spritärtor

  1. Sprita ärtor och koka ärtorna i väl saltat vatten, tills att de flyter upp till ytan. Kyl ner ärtorna i isvatten.

Rädisa

  1. Skölj rädisan och plocka bort blasten. Skiva rädisa tunt på mandolin, gärna upp i isvatten.

Grön sparris

  1. Skala, plocka och dela sparris. Koka sparrisen al dente i väl saltat vatten precis innan servering.

Vikentomat

  1. Dela tomater i önskad storlek. Salta innan servering.

Jalapeñoolja

  1. Häll olja i kastrull och värm till 80-90 grader. Lägg örter och jalapeñon i en mixer, tillsätt salt och slå över oljan. Mixa helt grön, ca 3 minuter. Sila oljan i kaffefilter eller genom finmasking sil.