Tomat- och saffranssoppa med fröknäcke

POPULÄRT
Tomat- och saffranssoppa med fröknäcke
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Tomat- och saffranssoppa med fröknäcke

42

22 ingredienser

45 m

Tomat och saffran är underbart gott tillsammans och allra bäst i en soppa! Servera med enkelt och gott fröknäcke.

Ingredienser

portioner

Fröknäcke

  • 1 dl teffmjöl eller majsmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl vita sesamfrön
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 1 dl linfrön
  • salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl vatten, kokande

Soppa

  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • ca 400 g vita små bönor
  • ca 800 g krossade tomater
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 0,5 g saffran
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Topping

  • crème fraîche
  • gräslök, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda ihop mjöl, fröer och salt i en bunke. Koka upp vattnet. Tillsätt olja, vatten och blanda runt ordentligt.
  3. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper på en plåt och kavla ut den tunt. Ta bort det översta pappret och baka i ugnen i ungefär 35 minuter.
  4. Gör soppan under tiden: Hacka gul lök och vitlök fint.
  5. Stek lök och vitlök till de blir genomskinliga i 3 msk olivolja. Tillsätt tomatpurén och låt den steka ett tag för att få fram mer smak.
  6. Tillsätt bönorna, de krossade tomaterna och buljongen. Rör runt och låt koka utan lock i ungefär 15 minuter tills den tjocknar.
  7. Tillsätt saffran, soja, salt och peppar. Mixa soppan slät.
  8. Servera med en klick crème fraiche, hackad gräslök och fröknäcket!