Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait

Foto: TV4
Cognacsflamberade bananer på franskt vis med rostad mandel och hemmagjord vaniljparfait
8 ingredienser
15 min
Fyrverkeri tillsammans med ljuvliga smaker av banan, mandel och vaniljparfait. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck: Dessertvin, Tokay, Ungern
Ingredienser
- 2 bananer (ej för mogna)
- 50 g smör
- florsocker
- 100 g färdigskållad, flagad mandel
- 80 g florsocker
- 1 vaniljstång
- 4 dl grädde
- 4 äggulor
Gör så här
- Vaniljparfait:
- 1. Vispa äggulor, florsocker och fröna från den urskrapade vaniljstången poröst.
- 2. Lättvispa grädden och vänd ned i äggblandningen. Häll upp smeten i portionsformar och frys i minst 2 timmar innan servering.
- Ta upp parfaiten 10 min innan servering.
- Flamberade bananer:
- 1. Skala och dela bananerna på längden och tvären, rosta mandel i separat panna.
- 2. Hetta upp smör i panna och stek bananerna gyllenbruna. Håll pannan het. Tag bort pannan från spisen och fläkten. Häll på kongacen och tänd på! Ha gärna lock nära pannan som en försiktighetsåtgärd!
- 3. Pudra över florsocker. Servera på tallrikar, strö över mandel och servera med vaniljparfait.