Toast med gravad morot och pepparrotsfärskost

Jessica Frej

Toast med gravad morot och pepparrotsfärskost

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Toast med gravad morot och pepparrotsfärskost passar fint som mingelmat eller som del av en buffé under juletid. Kom bara ihåg att förbereda de gravade morötterna dagen innan servering!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
12 - 16 portioner

Gravad morot

  • 500 g morot (stora)
  • 1,5 dl grovt salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 kruka dill
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 3 msk strösocker
  • 0,75 dl vatten

Pepparrotsfärskost

  • 200-250 g färskost
  • 2-3 msk färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron, saft och zest
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 12-16 skivor formfranska
  • smör
  • dillvippa
  • ev citronskal
  • granatäpplekärnor

Gör så här

Håll skärmen tänd

Gravad morot

  1. Grava morötterna dagen innan servering.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala morötterna och lägg dem tätt i en ugnsform.
  4. Täck morötterna med grovt salt.
  5. Baka morötterna i ca 30–40 minuter tills de är genombakade.
  6. Skölj av saltet från morötterna och låt dem svalna.
  7. Krossa vitpepparn.
  8. Koka upp den krossade vitpepparn med dillstjälkar, ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt sedan svalna.
  9. Lägg de ugnsrostade morötterna i en form och häll över lagen.
  10. Täck formen med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Pepparrotsfärskost

  1. Blanda färskost med riven pepparrot, citronsaft och citronzest.
  2. Smaka av med salt, peppar och eventuellt några droppar citronsaft.
  3. Ställ kallt tills det är dags att servera.

Servering

  1. Ta ut morötterna från kylen och skiva dem i tunna och långa remsor.
  2. Stansa ut cirklar av brödskivorna med en kakstans eller ett glas.
  3. Stek brödcirklarna i smör tills de är gyllene och krispiga.
  4. Bred ett tunt lager pepparrotsfärskost på varje toastcirkel.
  5. Lägg på några tunna skivor gravad morot så att de formar en liten "ros" eller en dekorativ spiral.
  6. Lägg alla toasts som en krans på ett stort serveringsfat.
  7. Garnera med dillvippor och eventuellt lite citronzest samt granatäpplekärnor.