Toast med auberginesill

Toast med auberginesill
Foto: Tv4
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Toast med auberginesill

2

24 ingredienser

30 m + tid i kyl

Inlagd auberginesill i en lyxig toast med gubbröra blir en härlig förrätt till nyår.

Ingredienser

portioner4 - 6

Klassisk inlagd sill

  • 1 aubergine (stor)
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl färsk dill

Lag

  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 kryddpepparkorn, grovt krossade
  • 2 lagerblad
  • 5 malen nejlika

Gubbröra

  • 100 g aubergine, inlagd
  • 1 msk kapris, inlagd
  • 2 msk dill, hackad
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 1 msk persilja, hackad
  • 0,5 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havrefraiche
  • 1 krm svart salt (kala namak, går att utesluta)
  • vitpeppar

Servering

  • 4 skivor levainbröd
  • sallad (småbladig)
  • röd tångkaviar
  • olivolja (några droppar)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Klassisk inlagd sill
    Dagen innan du ska servera ”sillen” skär du auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att den beska vätskan drar ur.
  2. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm.
  3. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Häll av vattnet och lägg auberginebitarna åt sidan tills lagen är klar.
  4. För att göra lagen så blandar du ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen.
  5. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna.
  6. Skala och skiva lök. Skölj dillen och plocka stora kvistar.
  7. Blanda auberginen, löken och dillen i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  8. Gubbröra
    Skala och finhacka rödlöken. Häll av lagen från sillen och kaprisen och finhacka dem bägge. Finhacka örterna.
  9. Blanda rödlök, sill, kapris, örter, majonnäs, havrefraiche, svart salt, salt och vitpeppar och smaka av. Låt dra 30 minuter i kylskåp innan servering.
  10. Servering
    Stek brödet i olivolja.
  11. Toppa varje stekt brödskiva först med sallad, sedan rikligt med gubbröra, tångkaviar, olivolja, salt och peppar.
  12. Ät som förrätt eller del av en buffé.