Tjälknöl på älg med rotsakspytt

Tjälknöl på älg med rotsakspytt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tjälknöl på älg med rotsakspytt

34

14 ingredienser

Tjälknöl är praktiskt och trevligt att bjuda på till större kalas och på en buffé. Den passar bra både till en krämig gratäng eller en välsmakande pytt.

Ingredienser

portioner4
  • 1 kg kött av innanlår benfritt
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 2 msk enbär, krossade

Rotsakspytt:

  • 0,5 kålrot
  • 2 morötter
  • 50 g rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100°. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.
  3. Skala rotselleri, palsternacka och potatis och skär i jämna tärningar. Fräs rotfrukterna mjuka i smör. Det tar ca 10 minuter. Hacka persiljan, rör ner i pytten och blanda noga. Krydda med salt och peppar. Häll varmt. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt oh servera till pytten.