Tiramisu med citron och vanilj

POPULÄRT
koket.se
Tiramisu med citron och vanilj
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Tiramisu med citron och vanilj

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En oslagbar klassiker med en underbar smak av citron som lättar upp efter middagen. Tiramisu passar perfekt att göra 1–2 dagar innan servering, hoppas att du kommer tycka om den!" /Alexander Pelli

Här hittar du även Alexanders recept på tiramisu för chokladälskaren >>

Tips! Det går utmärkt att använda vitt strösocker istället för råsocker samt att byta ut romen mot marsala, amaretto eller cognac.

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Savoiardikex

  • 2 äggvitor (ekologiska) [ca 68 g]
  • 1 g salt [1,25 krm]
  • 30 g strösocker (ekologiskt) [2,25 msk]
  • 2 äggulor (ekologiska) [34 g]
  • 30 g strösocker (ekologiskt) [2,25 msk]
  • 60 g vetemjöl [1 d]
  • rörsocker (rårörsocker till topping)

Kaffelag

  • 200 g kaffe, starkt [2 dl]
  • 50 g mörk rom [0,5 dl]
  • 25 g rörsocker, eller rårörsocker [1,9 msk]
  • 0,25 vaniljstång

Mascarponekräm

  • 5 äggulor (ekologiska) [85 g]
  • 100 g rörsocker (eller rårörsocker) [1,1 dl]
  • 50 g mjölk (eller vatten) [0,5 dl]
  • 0,5 citron, zest av (ekologisk)
  • 0,25 vaniljstång (ekologiskt)
  • 50-70 g mörk rom (0,5-0,7 dl)
  • 500 g mascarpone

Montering

  • kakao

Gör så här

Savoiardikex

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över- och undervärme utan fläkt.
  2. Vispa äggvitan med saltet, när det börjar bli pösigt tillsätter du första delen socker lite i taget. Du ska få en fast och glansig maräng.
  3. Vispa äggulan och andra delen socker tills det blir ljust och pösigt, detta tar ca 5 minuter.
  4. Blanda samman alla de torra ingredienserna men spara kakaonibsen vid sidan.
  5. Blanda äggulan med en mindre mängd maräng. Varva sedan med att sikta i och vända ner en del av det torra ingredienserna och marängsmet tills allting är blandat. Avsluta med att vända i kakaonibs.
  6. Spritsa ut smeten till avlånga eller runda kakor beroende på vilken form/formar som du ska använda. Rundlar om 5-6 cm ger upp till 16 st kakor beroende på tjocklek och blandning.
  7. Toppa med rårörsocker och baka i 20 minuter med luckan på glänt, sätt en bit aluminiumfolie mellan luckan och ugnen för att hålla den öppen.

Kaffelag

  1. Blanda samman alla ingredienser till kaffelagen och skrapa ur vaniljstångens märg i lagen. Lagen är redo när sockret lösts upp.

Mascarponekräm

  1. Blanda samman allt utom romen och mascarponen, använd endast märgen på vaniljstången. Värm i en skål över kokande vatten eller direkt i kastrull till 80–82 grader, rör hela tiden. Blandningen är klar när den börjar tjockna en aning.
  2. När ägguleblandningen tjocknat tar du bort den från spisen och vispar tills den fluffar sig och vitnar, detta tar ca 5 minuter. Blandningen ska vara sval.
  3. Vispa upp mascarponen och romen, börja med 50g och tillsätt mer om så önskas. Vispa sedan ihop äggulan med mascarponen med elvisp, känns den tjock kan du tillsätta lite vatten.

Montering

  1. Börja med ett lager kex som du blötlagt i lagen och toppa sedan med kräm. Varva med ett eller två lager till med doppade kex och avsluta med kräm. Ställ i kylen i minst 3 timmar, helst till dagen efter.
  2. Vid servering toppar du med kakao.