Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde

Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde

12 ingredienser

Kryddinkokt lax med rostad vitlöks grädde är en förrätt som går bra att förbereda i god tid för middagen.

Du hittar alla recept från Nyår med Tina här

Ingredienser

portioner

lax

  • 300 g laxfilé med skinn
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 limefrukt, rivet skal och saft
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk currypasta
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1-1,5 msk salt
  • 1 purjolök, tvättad (stor)

Vitlöksgrädde

  • 3 dl grädde, lösvispad
  • 4 klyftor vitlök, skalade
  • olja

Gör så här

Lax

  1. Skär laxen i portions bitar.
  2. Lägg bitarna i djup form med skinnsidan uppåt.
  3. Koka upp övriga ingredienser till lagen.
  4. Skär purjolöken i 4 bitar/stubbar och lägg även de i formen med laxen.
  5. Häll den varma lagen på laxen och löken.
  6. Sätt plast över och låt den svalna.
  7. När den är avkyld, sätt in den i kylen.

Vitlöksgrädde

  1. Rosta vitlöksklyftorna i lite olja i en panna. De ska bli gyllenbruna.
  2. Mosa med en gaffel och blanda lite ”slarvigt” med den vispade grädden.
  3. Servera laxen kall med vitlöksgrädden.