• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tom kha gai

Tom kha gai
Foto: tv4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Tom kha gai

92

6 steg att laga

14 ingredienser

25 min

Tom kha gai är en het soppa med kyckling, kokosmjölk, ingefära, chili och citrongräs.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 3 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 citrongräs
  • 6 limeblad
  • 1 ingefära
  • 3 limefrukter
  • 2 förp kokosmjölk (à 400 ml)
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 3 msk fisksås
  • 1 knippe färsk koriander
  • olja, till stekning

Gör så här

  1. Skala löken och vitlöken och finhacka dem. Kärna ur och strimla chilin. Krossa citrongräset genom att banka på det med baksidan av ett tjockt knivskaft.
  2. Skär kycklingen i grova strimlor eller bitar.
  3. Häll olja i en stor kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära, chili, citrongräs och kaffir limeblad. Fräs det i 2 minuter, tills löken blir mjuk.
  4. Häll på kokosmjölk, vatten, limesaft, salt och fisksås i kastrullen och koka upp, låt sjuda i 5 minuter.
  5. Lägg i kycklingen. Koka upp soppan igen, och sjud den i ca 10 minuter.
  6. Strö hackad koriander över den varma soppan och servera direkt i soppskålar.