Tidig och sen potatis - potatis 1

Tidiga och sena potatissorter - så väljer du rätt

Vill du ha färskpotatis till midsommar (såklart du vill!) är det hög tid att sätta igång med förgrodden redan i mars/april. Ett hett tips är att sätta flera olika potatissorter när du väl är igång - så får du skörd från tidig sommar till sen höst! Här får du lära dig mer om tidiga och sena potatissorter, dess mognadstider och tips på goda sorter.

När du ska odla potatis är det är viktigt att köpa certifierad sättpotatis. Om du använder dig av "vanlig potatis" från butik finns det risk för att de bär på sjukdomar.

Kökets trädgård ep 3 Paul med potatis

Förgrodd

För att få en snabbare skörd på din potatis kan du förgro den. Lägg potatisen i en äggkartong och placera på ljus och sval plats (ca 10 - max 15 grader) i ca 4-5 veckor.
Du kan också påskynda processen ännu mer genom att förgro i lite jord, använd Paul Svenssons tips här och så i separata kaffefilter för att undvika att rötterna binder samman. När groddarna tittar fram är det dags att plantera ut potatisen.

Du kan antingen sätta potatis i hink (läs mer här!) eller direkt i jorden, då sätter du dem med ett radavstånd om ca 50 cm och sedan ca 25 cm mellan knölarna, viktigt att jorden har en temperatur på minst 8 grader. Planterar du tidigt på säsongen - se till att skydda mot kyla! Se Paul Svensson berätta mer i Kökets trädgård avnitt 3 om att odla potatis.

Se avsnittet - odla potatis

Tidig potatis - färskpotatis

Det finns inte mycket som slår den första färskpotatisen, speciellt inte om du har odlat den själv! När du har förgrott dina knölar är de alltså redo att sättas ut, det tar ca 6-8 veckor fram till skörd. Vill du ha egenodlad färskpotatis till midsommar bör du alltså sätta ut dem redan i april. Färskpotatis har mycket tunt skal och tåls inte att lagras på sikt så ät den direkt, då är den som allra godast!

Tidig och sen potatis - potatis 1

Tips på tidiga potatissorter att skörda som färskpotatis:
Swift, Early Puritan, Minerva, Osara, Lea, Marine, Gourmandine, Princess.

Mellantidig potatis - sommarpotatis

Sommarpotatisen tar lite längre tid på sig att mogna än den tidiga potatisen, ca 10-12 veckor, och har därmed hunnit utveckla ett lite grövre skal. Ett perfekt alternativ för den som söker efter ett alternativ mellan tidig och sen skörd. Även denna sort bör ätas under säsong, inte lagras under längre perioder.

Tips på sommarpotatis:
Asterix, Annabelle, Amandine, Cerisa, Labella, Maestro, Almonda, Monte Carlo, Queen Anne och Jazzy.

Sen potatis - höst/vinterpotatis

Den sena potatisen tar längst tid på sig att mogna i jorden och skördas mellan september-oktober. Ljuvliga potatisar som tack vare sitt tjocka skal håller sig motståndskraftig mot sjukdomar över hösten och vintern och går fint att lagras, helst mörkt och svalt (i matkällare eller kyl).

Tips på sen potatis:
King Edward, Blå Kongo, Sarpo Mira, Mandelpotatis, Bintje, Mayan Gold, Asparages (sparrispotatis), Alouette

Tidig och sen potatis - potatis 2

Tips!

  • Vartefter de gröna potatisbladen och stammen växer så behöver du kupa upp jorden runt stammen (inte bladen)
  • Generellt behöver inte potatisens jord gödslas. Ofta trivs potatis i lucker lite sandblandad jord. För mycket gödsel kan istället ge en extra boost till potatisplantan ovan jord.
  • Glöm inte att vattna regelbundet, det ger en rikare skörd och du minskar risken för skorv på potatisarna.
  • Potatisen skördas när potatisplantat blommar - eller blommat klart.
  • Hinner du inte äta upp all potatis du lagrat över vintern - då kan du förgro dem och sätta i jorden på nytt nästa år.