Odla potatis i hink TV4morgon

Odla potatis i hink - 7 enkla tips

Alla kan odla potatis - oavsett om du har en pallkrage, odlingslott, växthus eller balkong. Här kommer 7 enkla tips för dig som vill prova att odla potatis i hink!
koket.se
Odla potatis i hink TV4morgon

Slå på filmklippet från TV4 Nyhetsmorgon och se trädgårdsgurun Victoria Skoglund berätta om att odla potatis i hink.

Normalt planterar man potatis i jorden först när jorden blivit varm, någon gång mellan mars och maj. Men planterar du i hink kan du börja lite tidigare - men desto viktigare att du inte ställer ut hinkarna förrän frosten är borta.

En sättpotatis i jorden skickar ut massor av små trådar/rötter som bildar nya potatisar som ger cirka 1 kg potatis. Många undrar om man kan använda "vanlig" potatis från butiken och plantera... det går, men här rekommenderar proffsen att inte göra det då det är väldigt vanligt att få med sig sjukdomar till de nya potatisodlingarna. Bäst är att köpa potatisar med märkningen "certifierat utsäde".


Så här planterar du potatis i hink:

1. Borra hål i hinken, nedtill på kanterna (för att inte vattnet ska rinna rakt igenom men ändå för att inte rötterna ska stå blött) (Välj en svart hink. Potatisarna ska inte utsättas för ljus då de kan bilda det gifta ämnet solanin).

2. Fyll hinken med 10 cm färsk jord. Välj en sort som inte är för näringsrik, då plantan lätt utvecklar mer blast än potatis. (Se upp med att återanvända gammal potatisjord, då den ofta överför jordburna sjukdomar).

3. Sätt 1-2 potatisar i varje hink (ca 15 l hink) och fyll på med mer jord, ca 10 cm.

4. Vattna och ställ hinken varmt.

5. När du ser blasten titta fram så ska du ställa hinken ljust. Hinken får inte utsättas för frost och jorden får inte torka ut, så vattna regelbundet. När blasten blivit 10 cm är de dags att kupa jorden (alltså fylla på jord upp på stammen. En potatis växer nämligen uppåt och skjuter ut sina trådar för nya potatisar - därav kupningen av jorden uppåt för att skydda de nya potatisarna från ljus.)

6. Då potatisarna vill ha mycket vatten så ska du undvika att ställa dem FÖR soligt.

7. Från att du satt potatisen tills den är klar att skörda tar det ca 2 månader. Gräv i hinken och känn efter hur stora potatisarna är, alternativ köp "potatishinkar" som du kan lyfta upp och se hur stora potatisarna blivit.

Odla potatis i hink
Potatishinkarna finns att köpa hos bland annat Wexthuset.com, Granngården, Biltema, Bauhaus.