Thailändsk lax i ugn med kokosmjölk, lime och ingefära
Thailändsk lax i ugn med kokosmjölk, lime och ingefära
14 ingredienser
45 min
En fantastisk fusion av thailändska smaker och svenskt tillagningssätt. Läcker lax i en krämig sås som tillagas enkelt i ugnen.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 700 g laxsida (gärna mittbiten)
- 1 gul lök, tunt skivad
- 5 cm färsk ingefära
- 2 klyftor vitlök
- 2 citrongräs
- 2 burkar kokosmjölk
- 2 röda chilifrukter, tunt skivade
- 1-2 msk fisksås
- 2-3 limefrukter
- salt
- 100 g körsbärstomater
- 200 g ostronskivling
- 1 kruka färsk koriander
- 4 port jasminris, till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Skiva gul lök och finhacka vitlök och ingefära. Stek löken i lite neutral matolja en kastrull till löken är glansig och lite genomskinlig. Tillsätt vitlök och ingefära och låt fräsa med i 1 minut.
- Banka med baksidan av en kniv på citrongräset. Häll på kokosmjölken över löken och lägg i det bankade citrongräset samt 1 skivad chili. Låt puttra i 5 minuter.
- Tillsätt skal och saft från 1 lime och smaka av med fisksås, salt och ev mer lime. Plocka bort citrongräset ur kastrullen.
- Dela tomaterna på hälften och riv ostonskivling i grova strimlor.
- Lägg laxen i en ugnsform, lägg på tomater och svamp. Häll över såsen och ställ i ugnen ca 20-25 minuter.
- Strö över resterande skivad chili samt koriander och servera med jasminris och en limeklyfta till.