Thai crab curry

Thai crab curry
Foto: Lennart Weibull
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Thai crab curry

15 ingredienser

20 m

”Fasligt gott. Gillar man inte att äta krabba bara rakt upp och ner med lite majo är det här något man bör prova. Krabbköttet slurpar upp all god vätska från kryddor, örter och kokos. När du sen äter kan du sitta och tugga på ben och äta krabbköttet som smakar allt annat än en vanlig enkel krabba.” /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner
  • 2 krabbor, kokta
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 dl ingefära, finhackad
  • 1 msk gurkmeja, finhackad (färsk)
  • 2 citrongräs, bankade och finstrimlade
  • 1-2 chilifrukter, finhackade (röda)
  • 2 msk rapsolja (neutral)
  • 4 kaffirlimeblad
  • 0,5 msk korianderfrö (hela)
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl vatten
  • 4 dl kokosgrädde (gärna Savoy)
  • 1 limefrukt
  • 4 port ris (till servering)

Gör så här

  1. Halvera krabborna och ta bort gälarna. Banka på klorna med en mortel, eller hammare, så att de spricker i skalet och kan skalas med händerna.
  2. Fräs vitlök, ingefära, gurkmeja, citrongräs och chili i oljan i en wok ca 5 minuter på medelvärme.
  3. Tillsätt kaffirlimeblad, koriander, socker, fisksås, vattnet och kokosgrädde. Låt småputtra 10 minuter.
  4. Lägg ner krabban och låt den ligga med och bli varm, cirka 10 minuter.
  5. Pressa över 1 lime och servera direkt med ris.