Tetyanas Tom kha gai

Tetyanas Tom kha gai
Foto: TV4
Tetyana Martyn
Tetyana Martyn

Tetyanas Tom kha gai

Av: Tetyana Martyn

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

45 min

Perfekt balans mellan sötma, syra och hetta utmärker den thailändska soppan med kokosmjölk och kyckling. Här serverad med chiliolja på toppen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kycklingbröst
  • 1 schalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 citrongrässtjälkar
  • 5 cm galangal
  • jordnötsolja, till stekning
  • 5-6 limeblad
  • 1 kruka färsk koriander
  • 0,5 l kycklingfond
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 150 g svamp, t ex öronsvamp
  • 3 msk fisksås
  • 2 limefrukter
  • strösocker

Chiliolja

  • 1 msk jordnötsolja
  • 1 tsk chilipasta

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och strimla den röda
  2. chilin.
  3. Krossa citrongräset genom att banka på det med en bakdel av kniven.
  4. Skala och finhacka galangal (det ska bli 2 msk).
  5. Häll jordnötsolja i en stor kastrull och lägg i lök, vitlök, galangal, chili, citrongräs, korianderstjälkar och limeblad. Fräs allt i 3-5 minuter, tills löken blir mjuk. Den ska inte få färg.
  6. Häll kycklingfond i kastrullen och sjud soppan i 20 minuter. Sila soppan och häll den tillbaka till kastrullen.
  7. Häll kokosmjölk, öronsvamp, limesaft, salt, socker och fisksås i kastrullen. Smaka och justera med fisksås, lime eller socker om det behövs.
  8. Skär kycklingfiléerna i strimlor och lägg i dem och sjud i 10 minuter. Lyft upp och skär i en kycklingbit för att se om den är färdig; köttet får inte vara rosafärgat.
  9. Fräs chilipastan i jordnötsoljan i en stekpanna på medellåg värme ca 5 minuter.
  10. Servera soppan i en skål med färsk koriander, extra färsk chili och chiliolja.