Teas perfekta hallongrottor och hallonsnittar

23 röster
50 stycken
Teas perfekta hallongrottor och hallonsnittar
Foto: TV4

Två sorters mördegskakor fyllda med hemgjord hallonsylt. Vill du att det ska gå extra snabbt så gör du hallonsnittar av hela degen och slipper därmed momentet med att rulla bollar. 

Tips! Florsockret i degen gör att kakorna inte spricker i ugnen. 

Visa mer
50 stycken

Du behöver

Deg

  • 100 g florsocker
  • 250 g vetemjöl [ca 4 dl]
  • 175 g smör, iskallt och tärnat
  • 60 g äggulor [3 st]

Hallonsylt

  • 250 g frysta hallon (eller färska)
  • 30 g citronjuice [ca 2 msk]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 135 g syltsocker
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Hallonsylt
    Blanda syltsocker med vaniljsocker.
  2. Värm hallon och citronjuice i en kastrull. När hallonen börjar släppa vätska, tillsätt sockret.
  3. Koka alla ingredienser under omröring i ca 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Fyll ev på spritspåse.
  4. Hallongrottor
    Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda runt. Lägg i smöret och arbeta ihop till en deg för hand.
  5. Tillsätt gulorna och knåda tills du har en smidig deg. Dela degen i två delar och plasta in. Låt vila i kylen i 2 timmar.
  6. Knåda paketen till smidiga degar.
  7. Dela den ena degen och rulla till två längder. Tryck ut dem med handflatan så de blir ca 4 cm breda och ca 1 cm tjock.
  8. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt med ordentligt mellanrum mellan längderna.
  9. Rulla bollar av den andra degen, de ska väga ca 10 g styck. Rulla runda och lägg på en bakpappersklädd plåt.
  10. Sätt ugnen på 185 grader och varmluftsfunktion.
  11. Tryck till bollarna med handflatan och använd bakstycket på valfritt köksredskap med ett runt skaft, ca 1-1,5 cm i diameter för att trycka ned gropar i kakorna.
  12. Använd samma skafts långsida för att göra utgjutningen på snittarna.
  13. Fyll hålen i hallongrottorna och utgjutningen i längderna med hallonsylt med hjälp av en spritspåse eller en spetsig tesked.
  14. Sätt i plåtarna med kakorna i ugnen. Grädda hallongrottorna ca 11 minuter eller tills ytterkanterna blivit härligt gyllenbruna.
  15. Ta ut snittarna efter ca 15 minuter. Låt stå ca 2 minuter innan du börjar snitta upp dem på snedden, ca 2-3 cm breda.
  16. Förvara kakorna i frys om du inte ska fika samma dag.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...