Teas dumplings med blåmusslor

NYHET
Teas dumplings med blåmusslor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas dumplings med blåmusslor

10 ingredienser

1 h

Goda hemgjorda dumplings med blåmusslor, purjolök och fänkål kan bli en perfekt helgmiddag.

Ingredienser

portioner

Dumplingsdeg

  • 250 g tipo 00 mjöl
  • 3 g salt
  • 35 ml vatten, kallt
  • 100 ml vatten, kokhett

Fyllning

  • 500 g blåmusslor, rengjorda och färska
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olja (eller smör)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ev 1 kvist färsk timjan (eller persiljestjälkar)

Gör så här

Dumplingsdeg

  1. Blanda mjöl och salt i en degblandare med krok.
  2. Tillsätt först det kalla vattnet i en tunn stråle under omrörning och därefter det heta vattnet.
  3. Knåda i ca 5 minuter tills degen är smidig men inte klibbig.
  4. Plasta in degen och låt den vila i rumstemperatur i minst 30 minuter innan du kavlar eller viker ihop dumplingsen.

Fyllning

  1. Skölj musslorna noggrant i kallt vatten.
  2. Ta bort “skägget” genom att dra bort dem.
  3. Knacka på öppna musslor. Stängs de inte så släng dem.
  4. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  5. Hetta upp olja i en stor kastrull.
  6. Fräs lök och vitlök på medelhög värme tills de är mjuka och doftar gott, utan att ta färg.
  7. Höj värmen och tillsätt vinet i kastrullen. Låt koka upp snabbt.
  8. Lägg i musslorna, rör om och lägg på ett lock.
  9. Ånga musslorna i 3–4 minuter tills de öppnat sig. Skaka gärna kastrullen någon gång under tiden.
  10. Lyft upp musslorna med hålslev. Släng musslor som inte har öppnat sig.
  11. Sila av kokspadet genom en finmaskig sil. Spadet används inte i fyllningen.
  12. Plocka ur musselköttet ur skalen, ta bort eventuellt ”skägg” och väg av.

Montering

  1. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bord och stansa ut rundlar (ca 8–10 cm i diameter).
  2. Lägg en sked av fyllningen i mitten och vik ihop till en halvmåne eller ett runt knyte. Nyp ihop ordentligt för att försluta.
  3. Ånga dumplingsen i bambukorg eller ånginsats över kokande vatten i ca 6–7 minuter tills degen är genomkokt och lätt genomskinlig.