Matiga små pajer med Västerbottensost som du efter gräddning toppar med det du gillar. Varför inte räkor och rom, lufttorkad skinka, tomat och basilika elle kanske kallrökt lax och en klick crème fraiche?
Blanda mjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och arbeta ihop.
Tryck ut degen i en form, ca 25 cm i diameter, eller flera småformar. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nagga formen/formarna med en gaffel.
Förgrädda ca 5-10 minuter beroende på storlek. Ta ut och låt svalna.
Äggstanning
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Blanda grädde, mjölk, ägg, salt och svartpeppar i en skål. Blanda i osten samt rödlök och gräslök.
Häll fyllningen i skalet/skalen och grädda 15-20 minuter för små pajer och 25-40 minuter för en stor paj. De ska få fin färg och fyllningen ska stannat.