Tarteletter med Västerbottensost

NYHET
Tarteletter med Västerbottensost
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Tarteletter med Västerbottensost

13 ingredienser

Matiga små pajer med Västerbottensost som du efter gräddning toppar med det du gillar. Varför inte räkor och rom, lufttorkad skinka, tomat och basilika elle kanske kallrökt lax och en klick crème fraiche?

Ingredienser

Pajdeg

  • 120 vetemjöl
  • 60 g fullkornsdinkelmjöl
  • 125 g smör
  • 60 g ägg
  • 5 g salt

Fyllning

  • 180 g ägg
  • 250 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 2 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 5 g salt
  • 3 g svartpeppar

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt ägg och arbeta ihop.
  2. Tryck ut degen i en form, ca 25 cm i diameter, eller flera småformar. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Nagga formen/formarna med en gaffel.
  5. Förgrädda ca 5-10 minuter beroende på storlek. Ta ut och låt svalna.

Äggstanning

  1. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  2. Blanda grädde, mjölk, ägg, salt och svartpeppar i en skål. Blanda i osten samt rödlök och gräslök.
  3. Häll fyllningen i skalet/skalen och grädda 15-20 minuter för små pajer och 25-40 minuter för en stor paj. De ska få fin färg och fyllningen ska stannat.