Tarteletter med varmrökt sikrom

Tarteletter med varmrökt sikrom
Foto: Per Erik Berglund
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Tarteletter med varmrökt sikrom

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

1 h 30 m

Tarteletter med varmrökt sikrom kan bli ett gott tillbehör på buffén eller att servera som förrätt.

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 200 g rökt sik (sikfilé eller siklöja)
  • 2 dl rapsolja

Pepparrotssås

  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • 2 msk gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • ca 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • salt

Montering

  • 8 krustader (eller små pajskal)
  • 1 msk gräslök, fint skuren

Gör så här

  1. Dra av skinnet på siken. Skrapa skinnet så att det inte är något fiskkött kvar.
  2. Strimla sedan skinnet och torka bitarna på ett galler i ugnen på 60 grader i 1 timme. Bryt skinnet i bitar när det är torrt.
  3. Värm upp rapsolja i en kastrull eller fritös till 160 grader. Lägg i sikskinnet och fritera det krispigt. Ta upp och låt rinna av på ett hushållspapper.

Pepparrotssås

  1. Blanda majonnäs, crème fraiche och gräddfil till en slät sås i en skål.
  2. Krydda med senap, cayennepeppar, pepparrot och salt. Spara lite pepparrot till serveringen.

Montering

  1. Riv siken i bitar med händerna och vänd ner i såsen. Lägg röran i krustaderna eller pajskalen.
  2. Lägg på sikskinn och strö över gräslök och pepparrot.