Tarte tatin med rapsfrömördeg
Tarte tatin med rapsfrömördeg
29 ingredienser
1 h + tid i kyl
En dessert utöver det vanliga kommer här! Tarte tatin med rapsfrömördeg, vaniljkräm, fänkålskola, kardemummaglass och kardemummasmul får de flesta gästerna att tappa hakan!
Ingredienser
Rapsfrömördeg
- 90 g florsocker
- 180 g smör, rumstempererat
- 270 g vetemjöl
- 6 g rapsfrön (eller annan smaksättning)
- 1 ägg
Vaniljkräm
- 250 ml standardmjölk
- 65 g strösocker
- 1 vaniljstång
- 60 g äggula
- 20 g majsstärkelse
- 50 g smör
Fänkålskola
- 50 g rörsocker
- 50 g grädde
- 50 g sirap
- 25 g smör
- 10 g fänkålsfrö, lätt krossade (eller annan smaksättning)
- äpple
Kardemummaglass
- 250 g grädde
- 300 g mjölk
- 6 g malen kardemumma, grovmalen
- 30 g strösocker
- 50 g glykos
- 0,5 g salt
- 75 g äggula
Kardemummasmul
- 45 g florsocker
- 90 g smör, rumstempererat
- 135 g vetemjöl
- 1 g malen kardemumma
- 2 äggulor
Gör så här
Rapsfrömördeg
- Rör hastigt samman socker, smör, vetemjöl och rapsfrön. Gå i med äggen.
- Plasta degen och låt vila i kylen innan utkavling.
- Kavlas sedan ut degen så att den är ca 3 mm tjock.
- Fodra små skal eller en stor tart. Nagga och kyl i 30 minuter.
- Blindbaka skalen pả 175 grader i ca 12 minuter direkt frản kyl.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk, hälften av sockret och vaniljstången.
- Vispa samman äggulor, majsstärkelse och resterande socker.
- Slå den varma mjölken över äggblandningen och vispa ordentligt. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka till önskad konsistens under konstant omrörning.
- Ta av frän värmen och vispa i smöret.
- Kontaktplasta krämen och låt svalna i kylen.
- Passera krämen genom en sil när den har svalnat helt.
Fänkålskola
- Koka upp alla ingredienser till kolan med viss omrörning tills att kolan når en temperatur på 110 grader. Låt svalna något.
- Skala, halvera och gröp ur äpplen. Lägg halvorna i kolasåsen och tillaga på låg värme tills de börjar mjukna något. De ska bli mjuka men fortfarande ha ett visst tuggmotstånd. Låt svalna helt.
Kardemummaglass
- Koka upp grädde, mjölk, kardemumma, glykos, salt och hälften av sockret.
- Blanda under tiden ihop resten av sockret med äggulorna.
- Häll den varma gräddmjölken över gulorna och vispa ordentligt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
- Låt smeten dra i minst ett dygn.
- Sila, stavmixa och kör sedan smeten i en glassmaskin.
Kardemummasmul
- Rör hastigt samman socker, smör, vetemjöl och kardemumma. Gå i med gulorna.
- Plasta degen och låt vila i kylen innan utkavling.
- Kavla ut degen tunt och baka av som ett stort ark på 175 grader i ca 5-7 minuter.
- Mixa sedan arket till ett smul när det svalnat.
Montering
- Fyll tartletterna/tarten med vaniljkräm och äppelhalvorna och värm i ugnen på 180 grader i ca 5 minuter.
- Strö över socker och bränn med en gasolbrännare, upprepa en gång till.
- Servera med en kula kardemummaglass och lite av kardemummasmulorna.