Tarte tatin med rapsfrömördeg

Tarte tatin med rapsfrömördeg
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Tarte tatin med rapsfrömördeg

29 ingredienser

1 h + tid i kyl

En dessert utöver det vanliga kommer här! Tarte tatin med rapsfrömördeg, vaniljkräm, fänkålskola, kardemummaglass och kardemummasmul får de flesta gästerna att tappa hakan!

Ingredienser

portioner

Rapsfrömördeg

  • 90 g florsocker
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 270 g vetemjöl
  • 6 g rapsfrön (eller annan smaksättning)
  • 1 ägg

Vaniljkräm

  • 250 ml standardmjölk
  • 65 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 20 g majsstärkelse
  • 50 g smör

Fänkålskola

  • 50 g rörsocker
  • 50 g grädde
  • 50 g sirap
  • 25 g smör
  • 10 g fänkålsfrö, lätt krossade (eller annan smaksättning)
  • äpple

Kardemummaglass

  • 250 g grädde
  • 300 g mjölk
  • 6 g malen kardemumma, grovmalen
  • 30 g strösocker
  • 50 g glykos
  • 0,5 g salt
  • 75 g äggula

Kardemummasmul

  • 45 g florsocker
  • 90 g smör, rumstempererat
  • 135 g vetemjöl
  • 1 g malen kardemumma
  • 2 äggulor

Gör så här

Rapsfrömördeg

  1. Rör hastigt samman socker, smör, vetemjöl och rapsfrön. Gå i med äggen.
  2. Plasta degen och låt vila i kylen innan utkavling.
  3. Kavlas sedan ut degen så att den är ca 3 mm tjock.
  4. Fodra små skal eller en stor tart. Nagga och kyl i 30 minuter.
  5. Blindbaka skalen pả 175 grader i ca 12 minuter direkt frản kyl.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, hälften av sockret och vaniljstången.
  2. Vispa samman äggulor, majsstärkelse och resterande socker.
  3. Slå den varma mjölken över äggblandningen och vispa ordentligt. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka till önskad konsistens under konstant omrörning.
  4. Ta av frän värmen och vispa i smöret.
  5. Kontaktplasta krämen och låt svalna i kylen.
  6. Passera krämen genom en sil när den har svalnat helt.

Fänkålskola

  1. Koka upp alla ingredienser till kolan med viss omrörning tills att kolan når en temperatur på 110 grader. Låt svalna något.
  2. Skala, halvera och gröp ur äpplen. Lägg halvorna i kolasåsen och tillaga på låg värme tills de börjar mjukna något. De ska bli mjuka men fortfarande ha ett visst tuggmotstånd. Låt svalna helt.

Kardemummaglass

  1. Koka upp grädde, mjölk, kardemumma, glykos, salt och hälften av sockret.
  2. Blanda under tiden ihop resten av sockret med äggulorna.
  3. Häll den varma gräddmjölken över gulorna och vispa ordentligt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
  4. Låt smeten dra i minst ett dygn.
  5. Sila, stavmixa och kör sedan smeten i en glassmaskin.

Kardemummasmul

  1. Rör hastigt samman socker, smör, vetemjöl och kardemumma. Gå i med gulorna.
  2. Plasta degen och låt vila i kylen innan utkavling.
  3. Kavla ut degen tunt och baka av som ett stort ark på 175 grader i ca 5-7 minuter.
  4. Mixa sedan arket till ett smul när det svalnat.

Montering

  1. Fyll tartletterna/tarten med vaniljkräm och äppelhalvorna och värm i ugnen på 180 grader i ca 5 minuter.
  2. Strö över socker och bränn med en gasolbrännare, upprepa en gång till.
  3. Servera med en kula kardemummaglass och lite av kardemummasmulorna.