Tarte flambée med sardeller och oliver

Tarte flambée med sardeller och oliver
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Tarte flambée med sardeller och oliver

21

6 steg att laga

9 ingredienser

30 min

Tarte flambée, flatbread, flammkuchen eller pizza – det finns många namn på den här rätten. Helt enkelt en tunt kavlad deg som man lägger olika fyllningar på och sedan gräddar i riktigt het ugn. /Tareq

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 300 g vetedeg med surdeg

Fyllning

  • 500 g gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 200 g crème fraîche
  • 40 g oliver utan kärna
  • 80 g sardellfilé
  • 1 knippe gräslök, litet

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275 grader, undervärme.
  2. Skala löken och vitlöken och skär båda i tunna skivor. Fräs dem i en panna med olivolja tillsammans med timjan tills löken är genomskinlig.
  3. Tryck ut degen med oljade händer på en plåt. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter, tills degen är nästan färdiggräddad. Ta ut och låt svalna i 5 minuter.
  4. Bred ut crème fraichen på degen och fördela lökblandningen ovanpå. Ställ in i ugnen och grädda i 10 minuter, tills tarten har fått lite färg och degen är krispig.
  5. Skär under tiden gräslöken fint.
  6. Ta ut tarten och toppa med oliver, sardeller och gräslök. Servera direkt som förrätt eller tilltugg.