Tarte flambée med sardeller och oliver

Tarte flambée med sardeller och oliver
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Tarte flambée med sardeller och oliver

9 ingredienser

30 min

Tarte flambée, flatbread, flammkuchen eller pizza – det finns många namn på den här rätten. Helt enkelt en tunt kavlad deg som man lägger olika fyllningar på och sedan gräddar i riktigt het ugn. /Tareq

Tips! Vill du inte göra din egen deg med surdeg så går det bra att använda färdig pizzadeg med surdeg i. 

Receptet är ur boken Mat på en plåt av Tareq Taylor, Bonnier fakta.

Sommelier Maya Samuelssons dryckestips: Domaine du Haut Bourg, Muscadet 2009 Frankrike, nr 90663.

Ingredienser

portioner
  • 300 g vetedeg med surdeg

Fyllning

  • 500 g gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 200 g crème fraîche
  • 40 g oliver utan kärna
  • 80 g sardellfilé
  • 1 knippe gräslök, litet

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275 grader, undervärme.
  2. Skala löken och vitlöken och skär båda i tunna skivor. Fräs dem i en panna med olivolja tillsammans med timjan tills löken är genomskinlig.
  3. Tryck ut degen med oljade händer på en plåt. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter, tills degen är nästan färdiggräddad. Ta ut och låt svalna i 5 minuter.
  4. Bred ut crème fraichen på degen och fördela lökblandningen ovanpå. Ställ in i ugnen och grädda i 10 minuter, tills tarten har fått lite färg och degen är krispig.
  5. Skär under tiden gräslöken fint.
  6. Ta ut tarten och toppa med oliver, sardeller och gräslök. Servera direkt som förrätt eller tilltugg.