Tartar på oxe med algmajonnäs och picklad schalottenlök

NYHET
Tartar på oxe med algmajonnäs och picklad schalottenlök
Foto: TV4
Thomas Sjögren SMK 2025
Thomas Sjögren SMK 2025

Tartar på oxe med algmajonnäs och picklad schalottenlök

16 ingredienser

30 min

En lyxig förrätt med tartar på oxinnanlår serverad med algmajonnäs och picklad schalottenlök. Rätten toppas med sallad, färska örter och ätbara blommor för både färg och textur.

Ingredienser

portioner

Tartar

  • 250 g nötinnanlår (på oxe)
  • salt
  • olivolja

Algmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 vitvinsvinäger
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 msk alger, torkade
  • salt

Picklad schalottenlök

  • 2 schalottenlökar, skivad
  • 1,5 msk ättiksprit 12 %
  • 3 msk strösocker
  • 6 msk vatten

Till servering

  • picklad schalottenlök
  • sallad
  • ätbara blommor
  • blandade örter

Gör så här

Tartar

  1. Putsa oxinnanlåret från senor och hinnor.
  2. Skär köttet i små, fina tärningar.
  3. Lägg i en skål, ringla över lite olivolja och smaka av med salt.
  4. Förvara svalt tills servering.

Algmajonnäs

  1. Lägg äggulor, dijonsenap och vitvinsvinäger i en hög bunke.
  2. Mixa kort med stavmixer tills allt är blandat.
  3. Tillsätt oljan droppvis i början under mixning, och sedan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar.
  4. Mixa i de torkade algerna.
  5. Smaka av med salt.

Picklad rödlök

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig helt.
  2. Ta av kastrullen från värmen och låt lagen svalna något.
  3. Skala schalottenlöken och skiva den tunt (gärna med mandolin).
  4. Lägg den skivade löken i en väl rengjord glasburk.
  5. Häll över den varma lagen så att det täcker. Låt stå minst 30 minuter innan servering.

Servering

  1. Lägg upp den hackade oxen snyggt på tallrikar.
  2. Klicka eller spritsa ut algmajonnäs runtom.
  3. Toppa med picklad schalottenlök, sallad och ätbara blommor för färg och fräschör.