Tartar med sparris och rapsskott

Tartar med sparris och rapsskott
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Tartar med sparris och rapsskott

25 ingredienser

1 h

"Att byta ut hälften av animalierna mot vegetabilier i olika klassiska rätter har blivit lite av mitt signum. Anledningen är för att det är det enklaste sättet att gå över till en mer hållbar kost för både klimat och hälsa. Här har jag kombinerat det tänket med min passion för att äta i säsong genom att byta ut hälften av köttet. Garneringen består bland annat av vildplockade örter som naturen dignar av så här års. Sprängfyllda med näring och dessutom gratis." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Ramslöksolja

  • 30 g ramslök
  • 25 g spenat
  • 2,5 dl rapsolja

Ramslöksemulsion

  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,25 citron, juicen
  • 2 dl ramslöksolja

Picklad schalottenlök

  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • ca 0,5 krm salt
  • 2 schalottenlökar

Frasig panko

  • nässlor
  • 1 dl pankoströbröd
  • olja (till fritering)
  • salt

Tartar

  • 150 g grön sparris (svensk, medeltjock)
  • 150 g nötkött (att föredra naturbeteskött ex biff, innanlår, nötrulle)
  • 1 tsk kallpressad rapsolja
  • 1 ämnesgurka (små gurkor som sållas bort pga skönhetsfel)
  • 4-6 rapsskott
  • blandade örter, sköljda och ansade (vildplockade t.ex. kirskål, löktrav, nässlor och ramslök)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • rapsolja (till stekning)

Gör så här

Ramslöksolja

  1. Mixa ramslök, spenat och rapsolja kraftigt och länge i en blender.
  2. Sila blandningen sedan genom en finmaskig sil och kyl (låt den rinna/droppa själv, pressa inte).
  3. Det som blir kvar i silen kan användas i exempelvis ett kryddsmör eller i en vinaigrette.

Ramslöksemulsion

  1. Vispa äggula, dijonsenap och några droppar citronjuice.
  2. Tillsätt oljan (som du gjort ovan) droppvis under konstant vispning (i mixer, med elvisp eller kraftigt för hand).
  3. Om den blir för tjock så späd med några droppar vatten.
  4. Smaka av med salt och eventuellt mer citronjuice.

Picklad schalottenlök

  1. Koka upp ättika, socker och vatten hastigt. Rör om och se till att sockret löst sig. Låt svalna.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Lägg löken i lagen, låt dra i minst 20 minuter och sila sedan av lagen.

Frasig panko

  1. Värm oljan till 150 grader och fritera nässlorna.
  2. Höj temperaturen så att oljan når 180 grader.
  3. Fritera pankon i en metallsil tills den är gyllenbrun.
  4. Låt nässlorna och pankon rinna av på hushållspapper, salta.

Tartar

  1. Ansa och skala sparris.
  2. Koka sparrisen i saltat vatten ca en minut och lägg ner den direkt i isvatten (det är viktigt att sparrisen är al dente).
  3. Skär av topparna på sparrisen och spara till garnering.
  4. Tärna sparrisen.
  5. Fintärna köttet.
  6. Blanda köttet och sparrisen i en skål med kallpressad rapsolja samt smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Hyvla gurkan tunt på längden (på mandolin) och salta.
  8. Plocka ner rapskotten grovt.
  9. Värm en stekpanna och stek rapskotten hastigt. Salta och peppra sedan skotten.
  10. Lägg upp tartaren på 4 tallrikar, klicka ut ramslöksemulsionen och schalottenlöken.
  11. Lägg på rapskott, gurka och sparristoppar. Avsluta med frasigt panko och nässlor.
  12. Toppa med vildplockade örter, flingsalt och nymalen svartpeppar.