Tårta i glas

tarta i glas
Foto: Frida Wismar

Tårta i glas

0

25 ingredienser

3 h

"Ja, det står tårta! Men jag gör allt för att undvika att montera den som en klassisk tårta. 2019 tog jag min kandidatexamen på Restaurang- och hotellskolan i Grythyttan. Där tillbringade jag tre av mina bästa år i livet. Jag satt med i projektgruppen för examensdagen och vi beslutade att göra en tårta på burk som dessert – det var ett roligare sätt att servera. Det går förstås att byta ut kompotten mot annan bär eller frukt." /Hilda

Ingredienser

portioner6

Kardemummakaka

  • 1 msk smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 msk kardemummakärnor, mortlad
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör, kallt

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 90 g färska jordgubbar
  • 90 g rabarber
  • 1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver)
  • 1,5 dl syltsocker
  • 0,5 msk citron (saften)

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker, gärna ekologiskt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula

Dekoration

  • färska jordgubbar
  • ätbara blommor
  • florsocker (gärna ekologiskt)
  • ev glitterpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Kardemummakaka
    Smörj och bröa en bakform.
  3. Rör ihop fil och bikarbonat i en skål. I en annan skål, vispa smör och socker till en krämig konsistens och rör sedan ner ett ägg i taget. Använd gärna elvisp.
  4. Mät upp vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör om med en gaffel. Sikta ner dem i äggblandningen. Tillsätt kardemumma och rör om.
  5. Tillsätt fil och bikarbonat. Rör om snabbt så att allt blandas.
  6. Häll smeten i formen. Strö över 1⁄2 dl socker och hyvla över smör.
  7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45–60 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr. Ta kakan ur formen och låt den vila på galler.
  8. Jordgubbs- och rabarberkompott
    
 Skiva jordgubbar och rabarber och lägg i en kastrull med vaniljsocker, syltsocker och pressad citron.
  9. Koka upp på medelvärme och sjud tills rabarbern börjar mjukna och sock- ret smält. Rör om då och då.
  10. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att sätta sig.
  11. Vaniljgrädde
    Vispa grädde, florsocker och vanilj- socker till ganska fast konsistens
  12. Tillsätt en äggula och rör om.
  13. Montering
    Lägg en bit kaka i valfri burk. Spritsa i kompotten och grädden.
  14. Dekorera med färska bär och ätbara blommor och blad.
  15. Avsluta med att pudra över lite florsocker och glitterpulver om du vill.
TIPS!
Hildas drommar och andra bullar

Nyhet!

Receptet kommer från boken "Hildas drömmar och andra bullar", Bonnier Fakta.