Tareqs köttbullar med rödbetssallad
Tareqs köttbullar med rödbetssallad
20 ingredienser
1 h
Knepet för att göra många små köttbullar på nästan ingen tid alls är att använda spritspåse och att försteka dem på plåt i ugnen. Till köttbullarna serveras en vansinnigt god rödbetssallad. Receptet innehåller mer ströbröd, mjölk och ägg än traditionella, det ger extra saftiga köttbullar.
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
- 500 g blandfärs
- 1 gul lök
- 2 dl ströbröd
- 2 ägg
- 1,5 tsk salt
- 2 dl mjölk
- 1 tsk kryddpepparkorn, mortlad
- 1 tsk svartpeppar, mortlad
- smör, till stekning
Rödbetssallad
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- 1 krm salt
- 1 msk vatten
- 2 dl neutral olja
- 1 dl crème fraîche
- 1-2 äpplen (Ingrid Marie)
- 0,5 rödlök
- 4 dl inlagda rödbetor
Till servering
- kokt potatis
Gör så här
Köttbullar
- Skala och hacka den gula löken fint. Det går också bra att riva den fint.
- Blanda ihop lök, ströbröd, ägg, mjölk och kryddor (spara lite av kryddorna till stekningen) i en stor skål. Låt blandningen stå och svälla i två minuter.
- Tillsätt färsen och blanda ihop med händerna till en jämn och fin konsistens.
- Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ut små köttbullar av smeten i handen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Förstek i ugnen på 150 grader ca 10 minuter.
- Stek köttbullarna gyllenbruna i rikligt med smör. Krydda med krossad kryddpeppar och svartpeppar.
Rödbetssallad
- Lägg äggulan i ett litermått eller en liten skål. Vispa eller mixa med dijonsenap, vinäger, salt och vatten.
- Tillsätt oljan, lite i taget, med en stavmixer eller en visp till en tjock och fin majonnäs. Vänd ner crème fraiche i majonnäsen.
- Dela, kärna ur och finhacka äpplena. Skala och finhacka löken. Skär avrunna rödbetor i små tärningar.
- Blanda ihop rödbetor, äpple och lök med majonnäsen.
- Servera köttbullarna med rödbetssallad och nykokt potatis.