Gáhkku med suovas och lingon

Gáhkku med souvas och lingon
Foto: Luckyday
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Gáhkku med suovas och lingon

16 ingredienser

Samisk kebab! Mjukt, tunt bröd fyllt med rökt renkött, messmör och lingon.

Ingredienser

portioner
  • gàhkkubröd, se recept nedan
  • 700 g rökt renkött (suovas)
  • 1 silverlök, skivad
  • 10 enbär, krossade
  • 2 msk smör (eller olja)
  • 3 msk messmör
  • 1 tsk färsk timjan, hackad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 dl lingon, sockrade
  • salt (efter smak)

Gáhkku

  • 5 dl mjölk (eller vatten)
  • 1 dl smör, smält (eller olja)
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • ca 1 l vetemjöl

Gör så här

Gáhkku

  1. Värm mjölken och det smälta smöret till 37 grader.
  2. Blanda den varma vätskan med sirap, salt och rågmjöl i en skål.
  3. Blanda i vetemjölet och arbeta med degen i cirka 5-10 minuter. Täck med ren handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.
  4. Knåda degen och forma till 10 platta pannkakor, ca 25 mm i diameter. Nagga med gaffel för att hindra dem från att stiga för mycket. "Baka" dem på båda sidor i en torr stekpanna på medelvärme.

Suovas

  1. Fräs suovas tillsammans med den vita löken i en varm stekpanna.
  2. Tillsätt enbär, timjan och messmör. Smaka av med salt.
  3. Lägg det varma köttet på ett gákkhubröd och garnera med rödlök och lingon.
Gáhkku med suovas och lingon | Köket.se