Tandoorispett med kyckling och raita i bröd
Tandoorispett med kyckling och raita i bröd
30 ingredienser
45 min + 6 h till marinering
Yoghurtmarinerad kyckling träs upp på spett för att sen läggas på grillen och serveras i mjuka tortillabröd med krispig kålsallad och yoghurtsås. Yoghurtmarinaden gör kycklingen både smakrik och mör.
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
Tandoorikyckling
- 4 kycklingbröst
- 1 dl matyoghurt
- 3 tsk tandoorikrydda, eller gör din egen blandning, se nedan
- 0,5 citron, saften
- 1 msk matolja
Tandoorikrydda (går att köpa färdig)
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 1 msk färsk ingefära, finriven
- 1 tsk chiliflakes
- 2 krm malen svartpeppar
- 1 tsk malen koriander
- 2 krm malen gurkmeja
- 0,5 tsk salt
Kålsallad
- 100 g spetskål
- 2 salladslökar
- 1 kruka färsk koriander
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 msk flytande honung
Raita
- 0,5 tsk korianderfrö
- 0,5 tsk hel kummin
- 2 dl yoghurt
- 1 dl gurka, fint riven
- 1 msk salladslök, fintskuren
- 0,5 citron, endast saften
- 1 msk olivolja
- 0,5 dl färsk mynta, hackad
- 0,5 dl färsk koriander, hackad
- ca 0,5 krm salt
Till servering
- tortillabröd
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 klyfta vitlök, pressad
Gör så här
- Blanda samman yoghurten med alla kryddor, citronsaft och matolja. Skär kycklingen i lagom stora bitar till att sen kunna trä upp på spett.
- Lägg kycklingbitarna i yoghurtblandningen och marinera i minst 6 timmar i kylen.
- Lägg träspett i vatten i 30 minuter.
- Strimla kål och salladslök. Skär koriandern grovt. Blanda samman i en bunke med övriga ingredienser till kålsalladen.
- Rosta korianderfrön och kummin i en stekpanna. Stöt därefter kryddorna i en mortel. Blanda samman samtliga ingredienser till raitan i en skål.
- Blanda ihop vitlök och smör.
- Trä kycklingen på spett och grilla spetten klara på grillen.
- Värm tortillabröden på grillen och pensla dem med lite vitlökssmör.
- Servera kycklingen i tortillabröd med kålsallad och raita.