Tandoorispett med kyckling och raita i bröd

POPULÄRT
koket.se
Tandoorispett med kyckling och raita i bröd
Foto: TV4
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Tandoorispett med kyckling och raita i bröd

26

30 ingredienser

45 min + 6 h till marinering

Yoghurtmarinerad kyckling träs upp på spett för att sen läggas på grillen och serveras i mjuka tortillabröd med krispig kålsallad och yoghurtsås. Yoghurtmarinaden gör kycklingen både smakrik och mör.

Ingredienser

portioner

Tandoorikyckling

  • 4 kycklingbröst
  • 1 dl matyoghurt
  • 3 tsk tandoorikrydda, eller gör din egen blandning, se nedan
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk matolja

Tandoorikrydda (går att köpa färdig)

  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 krm malen gurkmeja
  • 0,5 tsk salt

Kålsallad

  • 100 g spetskål
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk flytande honung

Raita

  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk hel kummin
  • 2 dl yoghurt
  • 1 dl gurka, fint riven
  • 1 msk salladslök, fintskuren
  • 0,5 citron, endast saften
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl färsk mynta, hackad
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • ca 0,5 krm salt

Till servering

  • tortillabröd
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 klyfta vitlök, pressad

Gör så här

  1. Blanda samman yoghurten med alla kryddor, citronsaft och matolja. Skär kycklingen i lagom stora bitar till att sen kunna trä upp på spett.
  2. Lägg kycklingbitarna i yoghurtblandningen och marinera i minst 6 timmar i kylen.
  3. Lägg träspett i vatten i 30 minuter. Strimla kål och salladslök. Skär koriandern grovt. Blanda samman i en bunke med övriga ingredienser till kålsalladen.
  4. Rosta korianderfrön och kummin i en stekpanna. Stöt därefter kryddorna i en mortel. Blanda samman samtliga ingredienser till raitan i en skål.
  5. Blanda ihop vitlök och smör.
  6. Trä kycklingen på spett och grilla spetten klara på grillen.
  7. Värm tortillabröden på grillen och pensla dem med lite vitlökssmör.
  8. Servera kycklingen i tortillabröd med kålsallad och raita.