Tandooribakat bröd

Tandooribakat bröd
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tandooribakat bröd

10 ingredienser

1 h 30 m

Att baka sitt eget indiska bröd är enklare än du tror! Det här receptet ger dig riktiga tandooribakat bröd, så kallade naan.

Ingredienser

portioner bröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 7 g torrjäst
  • 450 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g yoghurt, grekisk
  • 10 g nigellafrön
  • 1 ägg, lättvispat

Gör så här

  1. Värm mjölken lätt (fingervarmt), tillsätt 1 tsk socker och jäst. Blanda och låt stå i 10 minuter.
  2. Sikta mjöl och bakpulver.
  3. Använder du en blandare häller du nu i mjölk/jäst, mjöl/bakpulver samt resterande socker, salt, olja, yoghurt, frön och ägg. Blanda med degkrok 10 minuter.
  4. Gör du degen för hand tillsätter du mjölk/jäst till mjölet med socker, olja, yoghurt, frön och ägg. Blanda i bunken tills du format en boll. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bord och knåda degen väl i 12 minuter.
  5. Gnid in degen med lite olja och låt jäsa i en bunke övertäckt med plastfilm i ca 1 timme.
  6. Sätt in en pizzasten, bakstål eller tjock plåt högt upp i ugnen och sätt ugnen på högsta värme med grill.
  7. Slå ner degen och knåda en andra gång, dela upp i 6 lika stora delar som du rullar ihop till bollar.
  8. Arbeta med en boll i taget, låt de övriga vila under bakduk.
  9. Pressa ut degen till en oval ”pizza”, ca 0,5 cm tjock. Lägg på den heta plåten i ugnen och grilla ca 3 minuter tills den puffat upp och fått vacker färg.
  10. Förvara de färdiga bröden på galler under en kökshandduk.
  11. Servera nybakade eller värm i folie på 150 grader i 10 minuter.