Taco med grillad blomkål och salsa verde

koket.se
Taco med grillad blomkål och salsa verde
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Taco med grillad blomkål och salsa verde

29 ingredienser

50 min

Blomkålen helbakas först i folie med kryddsmör för att sedan läggas direkt på grillen. Därefter skärs den i bitar och serveras i mjuka bröd med salsa verde och smarriga tillbehör. Supergott vegoalternativ till den vanliga fredagstacon! Tips! Det som blir en stor sats av kryddblandningen, det som blir över går bra att förvara i en lufttät burk.

logo
Minska matsvinnet Paul Header

Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser

portioner

Blomkål

  • 1 blomkål, med blad

Rub

  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk salt
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 50 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • rökspån, blötlagt

Salsa verde

  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à ca 380 g)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk persilja
  • 30 g färsk spenat
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 jalapeño
  • 1 limefrukt, skal + saft
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 8 tortillabröd, gärna av majs
  • 30 g färsk spenat
  • 1 dl gräddfil
  • 100 g majs, gärna lätt rostad i panna
  • 0,5 gurka, tärnad
  • 150 g fetaost, smulad
  • färsk koriander

Gör så här

Blomkål

  1. Rosta alla kryddor i en stekpanna. Ta från värmen och lägg 1 msk av kryddblandningen i en skål. Tillsätt smör och olja. Rör ihop till en jämn blandning.
  2. Smeta in blomkålshuvudet (behåll blasten) med kryddsmöret. Slå in i aluminiumfolie. Baka under lock på grillen till en innertemperatur på 75-82 grader, 15-20 minuter.
  3. Öppna upp folien och ställ blomkålen direkt på gallret, häll över fettet som samlats upp i folien. Tillsätt rökspån direkt på glöden. Lägg på locket och låt röka i ett par minuter.
  4. Tag upp blomkålen. Skär i grova bitar, ringla över olivolja och salta.

Salsa verde

  1. Häll av kikärtorna. Mixa kikärtor, persilja, koriander, spenat, vitlök, jalapeño, finrivet limeskal, pressad limesaft och olivolja till en slät dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Servera grillad blomkål i mjuka tortillabröd med salsa verde, spenat, majs, tärnad gurka, smulad fetaost, salsa verde och gräddfil. Toppa med färsk koriander.