Syrade nötter
Syrade nötter
7 ingredienser
Ge dina nötter ett smaklyft! Genom att låta nötter ligga och dra i en aktiv surdeg så blir de härligt syrliga och riktigt goda. Här använder Marie fänkålsfrö som smaksättsättning men tipsar om att även torkad chili passar för lite hetare nötter.
Ingredienser
- surdeg, av råg
- rågmjöl
- sötmandel
- blandade nötter
- vatten
- fänkålsfrö
- salt
Gör så här
- Använd en surdeg som är aktiv och bubblig. Mata upp surdegen med lite vatten och rågmjöl. Vispa ihop, konsistensen ska påminna om en pannkakssmet.
- Ta mandlar eller andra nötter och lägg i en stor glasburk. Häll över sursmeten så den täcker nötterna, rör runt. Förvara burken på köksbänken i 3-4 dagar med locket på glänt.
- Det får inte vara för kallt och dragigt där burken står utan gärna lite varmt.
- Efter 3-4 dagar har surdegen trängt in i dem. Häll på lite mer vatten så att vätskan blir mer tunnflytande och lättare "rinner av" från nötterna.
- Lägg nötterna på ett bakplåtspapper i en långpanna för ugnen.
- Mortla fänkål tillsammans med salt och strö över nötterna.
- Rosta nötterna i 175 grader i 30-40 minuter. Sänk värmen till 70-80 grader och låt eftertorka tills nötterna blir knapriga.