Syrade nötter

Syrade nötter
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Syrade nötter

7 ingredienser

Ge dina nötter ett smaklyft! Genom att låta nötter ligga och dra i en aktiv surdeg så blir de härligt syrliga och riktigt goda. Här använder Marie fänkålsfrö som smaksättsättning men tipsar om att även torkad chili passar för lite hetare nötter.

Ingredienser

  • surdeg, av råg
  • rågmjöl
  • sötmandel
  • blandade nötter
  • vatten
  • fänkålsfrö
  • salt

Gör så här

  1. Använd en surdeg som är aktiv och bubblig. Mata upp surdegen med lite vatten och rågmjöl. Vispa ihop, konsistensen ska påminna om en pannkakssmet. Ta mandlar eller andra nötter och lägg i en stor glasburk. Häll över sursmeten så den täcker nötterna, rör runt. Förvara burken på köksbänken i 3-4 dagar med locket på glänt. Det får inte vara för kallt och dragigt där burken står utan gärna lite varmt.
  2. Efter 3-4 dagar har surdegen trängt in i dem. Häll på lite mer vatten så att vätskan blir mer tunnflytande och lättare "rinner av" från nötterna.
  3. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper i en långpanna för ugnen.
  4. Mortla fänkål tillsammans med salt och strö över nötterna.
  5. Rosta nötterna i 175 grader i 30-40 minuter. Sänk värmen till 70-80 grader och låt eftertorka tills nötterna blir knapriga.