Swedish bowl med kyckling och rostade grönsaker

Swedish bowl med kyckling och rostade grönsaker
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Swedish bowl med kyckling och rostade grönsaker

29 ingredienser

30 m

En härlig bowl fylld med svenska råvaror, som du kan variera efter vad som är i säsong, blir en perfekt lunchrätt!

Ingredienser

portioner

Bas

  • 1 dl gula ärtor
  • 1 dl matvete
  • 0,5 dl solroskärnor

Dressing

  • 1 dl olja
  • 50 g blandade örter (persilja, ramslök eller gräslök)
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Protein

  • 4 kycklinglårfiléer
  • olja
  • fänkålsfrö
  • salt

Sås

  • 200 g krasse
  • 3 dl crème fraîche
  • salt

Grönt

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Tillbehör

  • 2 lökar
  • 300 g rödbeta
  • olja
  • 300 g svamp
  • smör
  • 0,5 spetskål
  • 50 g krasse

Topping

  • 4 msk sötmandel, rostad
  • chiliflakes
  • 50 g lagrad ost

Gör så här

Bas

  1. Koka ärtor och matvete i lättsaltat vatten tills de blir mjuka.
  2. Rosta solrosfrön i ugnen på 150 grader i 8 minuter.

Dressing

  1. Mixa olja, dina favoritörter och citronzest slätt. Blanda sedan dressingen med matvetet och ärtorna och ha som bas i tallriken.

Protein

  1. Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg.
  2. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150 grader till den har en kärntemperatur på 60 grader.

Sås

  1. Mixa valfri krasse med crème fraîche och smaksätt med salt.

Grönt

  1. Hyvla kålrabbin tunt.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.

Tillbehör

  1. Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180 grader i ca 20 minuter, eller tills de har mjuknat.
  2. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
  3. Plocka av bladen på spetskålen och blanchera ca 4 minuter i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Topping

  1. Hacka mandeln och blanda med chiliflakes.
  2. Avsluta rätten med att riva på osten och toppa med nötblandningen.