Sparrisrisotto med gremolata

45 min
4
Sparrisrisotto med gremolata
Foto: TV4

Sparrisrisotto med gremolata, en risotto enligt recept av Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson.

Se fler recept från

Sveriges mästerkock


23 januari 2012
45 min
4

Du behöver

Sparrisrisotto

  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 2,5 dl carnaroliris (eller avorioris)
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hönsbuljong (kan bytas till grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 3 msk smör
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 dl babyspenat
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • gräslök, hackad

Gremolata

  • 1 st citron, saft och rivet skal
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 dl bladpersilja, plockad
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Risotto
    Fräs schalottenlök lök på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt ris och fräs glansigt ytterligare någon minut,
  2. Slå på vin och hälften av hönsbuljongen, låt svälla på låg värme under lock.
  3. Tillsätt resterande buljong när vätskemängden minskar och rör om emellanåt.
  4. Hacka sparrisen i centimeterstora bitar, spara knopparna.
  5. Tillsätt parmesanost i riset när det fortfarande har en liten kärna. Tillsätt smöret och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  6. Rör i sparrisbitar, babyspenat och hackad gräslök.
  7. Gremolata
    Mixa alla ingredienser med stavmixer eller blender till en grön sås.
Kommentera receptet

Fler goda recept