Sparrisrisotto med gremolata

Sparrisrisotto med gremolata
Foto: TV4
Louise Johansson profilbild
Louise Johansson profilbild

Sparrisrisotto med gremolata

33

7 steg att laga

16 ingredienser

45 min

Sparrisrisotto med gremolata, en risotto enligt recept av Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson.

Se fler recept från

Sveriges mästerkock


Ingredienser

portioner4 portioner

Sparrisrisotto

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2,5 dl carnaroliris (eller avioriris)
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hönsbuljong (kan bytas till grönsaksbuljong för vegetariskt alternativ)
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 3 msk smör
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 dl babyspenat
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • gräslök, hackad

gremolata

  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 2 dl färsk bladpersilja, plockad
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Risotto
    Fräs schalottenlök lök på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt ris och fräs glansigt ytterligare någon minut,
  2. Slå på vin och hälften av hönsbuljongen, låt svälla på låg värme under lock.
  3. Tillsätt resterande buljong när vätskemängden minskar och rör om emellanåt.
  4. Hacka sparrisen i centimeterstora bitar, spara knopparna.
  5. Tillsätt parmesanost i riset när det fortfarande har en liten kärna. Tillsätt smöret och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  6. Rör i sparrisbitar, babyspenat och hackad gräslök.
  7. Gremolata
    Mixa alla ingredienser med stavmixer eller blender till en grön sås.