Genovesisk minestrone med pesto

Genovesisk minestrone med pesto
Foto: TV4
Linda Letelier Hansson
Linda Letelier Hansson

Genovesisk minestrone med pesto

Av: Linda Letelier Hansson

Från: Sveriges mästerkock

30 ingredienser

1 h

Minestronesoppa med bönor som serveras med pesto och riven parmesan.

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Minestrone

  • 1 msk olivolja
  • pancetta
  • 4 stjälkar stjälkselleri, finhackade
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 tomater (stora)
  • 2 l kycklingbuljong
  • 2 msk strösocker
  • 3 morötter, finhackade
  • 0,75 dl rotselleri, finhackad
  • 1 schalottenlök
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • tråd
  • 1 parmesanost (skalk)
  • 1 bit pecorinoost (skalk)
  • 2 potatisar, tärnade
  • 1 zucchini (liten)
  • 3 grönkål (blad)
  • 1 förp cannellinibönor
  • peppar
  • salt
  • parmesanost

Pesto

  • 75 g pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krukor basilika [ca 40 blad]
  • 60 g parmesanost
  • 60 g pecorinoost
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Stek pancettan på medelvärme i lite olja, tills de blir gyllenbruna, ca 5 min.
  2. Under tiden skalar och hackar du alla grönsaker. Strö socker över de tärnade tomaterna.
  3. Stek sofriton, dvs morötter, rotselleri och schalottenlök med pancettan, på låg eller medelstark värme i ca 10 min. Grönsakerna ska mjukna, absolut inte brynas. Lägg i sellerin, vitlöken och tomaterna i slutet, innan du häller på buljongen.
  4. Snurra in lagerbladen med timjan och bind en tråd runt buketten. Lägg ner buketten i soppan tillsammans med skalken från parmesanen och peccorinon. Koka på svag värme i 15 min.
  5. Skär bort stammen från den grönkålen och dela kålen i små nätta bitar. Lägg ner potatis, squash, grönkål och bönor. Koka 10 min, tills potatistärningarna mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Pesto

  1. Mortla pinjenötterna. Finhacka vitlöken och grovhacka basilikan. Riv parmesanen och peccorinon. Blanda allt i morteln. Ringla ner oljorna tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servering
  3. Glöm inte ta ut parmesan- och peccorinoskalkarna och bouqet garni. Servera soppan i djupa tallrikar, klicka i pesto och riv parmesanost över.