Chokladtårta med mandelbotten

Chokladtårta
Foto: TV4

Chokladtårta med mandelbotten

13 ingredienser

Chokladtårta med mandelbotten och mockatryffel. Receptet ger två tårtor.

Se fler recept från

Sveriges mästerkock

Ingredienser

Mandelbotten

  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 200 g mandelmassa
  • 4 ägg, separerade gulor och vitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk kakao

Mockatryffel

  • 800 g mörk choklad 70 %
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl kaffe, varmt (starkt)
  • 4 msk cognac
  • 50 g smör, rumsvarmt

Garnering

  • 200 g mörk choklad

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  3. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.
  4. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
  5. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
  6. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen.
  7. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
  8. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.

Mockatryffel

  1. Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.
  2. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.
  3. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
  4. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i.
  5. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.

Garnering

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
  2. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper.
  3. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
  4. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat.
  5. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
  6. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna.
  7. Ställ dem kallt fram till serveringen