Ägg Benedict

Foto: Tv4
Ägg Benedict
13 ingredienser
20 m
Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt - läcker toast med pocherat ägg, skinka och hollandaise.
Se fler recept från
Ingredienser
Pocherade ägg
- 1 msk ättiksprit 12 %
- 1 l vatten
- 4 ägg
Hollandaisesås
- 200 g smör
- 4 äggulor
- 3 msk vatten
- 1-2 msk citron, pressad
- salt
- peppar
- cayennepeppar
Till servering
- 4 skivor formfranska
- 4 skivor rökt skinka
- krasse
Gör så här
Pocherade ägg
- Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.
- Låt det sedan sjuda.
- Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
- Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.
Hollandaisesås
- Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.
- Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
- Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.
- Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
- Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.
Vid servering
- Skär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.
- Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.