Helbakad rotselleri med havtorn och renbog
Helbakad rotselleri med havtorn och renbog
20 ingredienser
2 h
Rotselleri som bakats länge i ugnen smörsteks och serveras med hemgjord havtornsmarmelad och skivor av rökt renbog.
Ingredienser
Havtornsmarmelad
- 3 dl havtornsjuice
- 100 g honung
- 100 g strösocker
- 4 g pektin
- 3 cm ingefära
- 3 morötter, skalade och grovt rivna
Bakad rotselleri
- 1 rotselleri
- 75 g smör
- 0,5 krm chiliflakes
- salt
- aluminiumfolie
garnityr
- 2 rädisor
- 2 morötter (späda)
- 50 g mâchesallad
- 1 stjälk stjälkselleri
- 200 g rökt renbog
- 1 citron
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
Havtornsmarmelad
- Koka upp juice, honung och nästan allt socker.#
- Riv ingefäran fint på zestjärn och tillsätt ner i kastrullen.
- Blanda pektin och resterande socker, häll sedan ner i kastrullen tillsammans med morötterna. Låt koka i ca 2 minuter. Häll upp i väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och låt svalna.
Bakad rotselleri
- Värm ugnen till 180 grader.
- Skrubba rotsellerin under rinnande vatten med en ren disksvamp. Lägg rotsellerin på ett ark folie och lägg smöret på toppen.
- Strö över salt och chiliflakes och vik över folien.
- Baka i ugnen i ca 1,5-2 timmar. Rotsellerin ska vara mjuk rakt igenom.
Servering
- Hyvla morötter, rädisor och blekselleri tunt på mandolin och lägg i kallt vatten tillsammans med salladen.
- Riv skalet och pressa saften ur en citron och blanda med salt, peppar och olivolja.
- Skär renbogen i tunna bitar.
- Skär rotsellerin i centimetertjocka skivor och stek i smör.
- Arrangera sellerin mitt på tallriken, klicka ut marmeladen och lägg sedan grönsakerna och renbogen runt om, toppa med citronetten.