Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Foto: TV4
Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås
32 ingredienser
Pilgrimsmusslor och blåmusslor med räksås samt rotselleripure, citronfänkål och syrade morötter.
Ingredienser
Skaldjursfond
- 50 g smör
- 1 msk rapsolja
- 2 bananschalottenlökar, hackade
- 1 morot, hackad
- 4 stjälkar stjälkselleri, hackad
- 1 klyfta vitlök, tilltryckt med knivbladet
- 1 kg räkor med skal, skalade och skal sparade
- 5 dl torrt vitt vin
- 3 msk tomatpuré
- 3 färska timjankvistar (eller 0,5 tsk torkad timjan)
Räksås
- fond, från ovan
- 3 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1 knivsudd cayennepeppar
- salt
- vitpeppar
Rotselleripuré
- 1 rotselleri, huvud, skalad och skuren i bitar
- 5 mjöliga potatisar, skuren i bitar
- 50 g smör, smält
- 1 dl grädde, uppvärmd
- salt
- peppar
Citronfänkål
- 1 stånd fänkål, i skivor
- 1 citron, zest av hela och juice av halva
- olivolja, att steka i
- salt
Syrade morötter
- 2 morötter, skivade tunt på längden
- 0,5 citron
- 2 msk smör
- 2 msk persilja, hackad
Övriga ingredienser
- 0,5 kg blåmusslor, skrubbade och skägg borttaget
- 16 pilgrimsmusslor
Gör så här
Skaldjursfond
- Stek schalottenlök, morot, selleri och vitlök i smör och rapsolja i några minuter. Tillsätt räkskal och timjan i stekpannan och låt fräsa några minuter. Tillsätt sen tomatpuré samt vitt vin och vatten så det precis täcker. Låt fonden koka utan lock i 20 minuter.
- Sila räkfonden och fortsätt reducera tills det är 1/3 kvar.
- Tillsätt 1 dl vitt vin, cayennepeppar och grädde. Låt koka ca 10 minuter, salta och peppra sedan efter smak.
Rotselleripuré
- Koka rotselleri och potatis i saltat vatten i ca 10 minuter. Mosa och tillsätt uppvärmd grädde och smält smör. Vispa med elvisp för en fluffig konsistens. Salta och peppra efter smak.
Blåmusslor
- Lägg blåmusslorna i såsen och låt puttra under lock i ca 3 minuter tills de öppnat sig. Tag kastrullen från plattan och håll varmt under lock.
Tillbehör
- Stek skivad fänkål i olivolja och pressa över citron. Strö över citronzest, salta och peppra och håll varmt.
- Skiva morötter på längden och stek på medelvärme i smör. Pressa över citron och strö över hackad persilja.
Pilgrimsmusslor
- Stek pilgrimsmusslorna i het panna med smör och olja, bara tills de fått fin färg på båda sidor.
- Lägg upp en tallrik med musslor, räkor samt sås. Servera med citronfänkål, syrade morötter och rotselleripure.