Leif Mannerström lagar moules marinières

451 röster
ca 20 min
4

Leif Mannerströms visar steg för steg hur du lagar moules marinières, musselsoppa med vitt vin. Toppa din soppa med knapriga krutonger.

Visa mer
ca 20 min
4
4 portioner

Du behöver

Moules marinières

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 cl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond, hemgjord eller utspädd köpt
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 bunt persilja, till garnering

Krutonger

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Moules marinières
    Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan.
  4. Tillsätt blåmusslor, häll på vin, fond och grädde.
  5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra.
  6. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite.
  7. Krutonger
    Tärna formbrödet och stek det knaprigt i smör, olja och vitlök. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servering
    Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa, persiljan och strö över brödkrutongerna.
30 januari 2013
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept