Svartkålssoppa med ädelost

Svartkålssoppa med ädelost
Foto: Tv4

Svartkålssoppa med ädelost

Av: Susanne - Mellerund

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h 50 m

Servera en god svartkålssoppa med ädelost som förrätt till nästa helgmiddag! Det blir riktigt festligt med hemgjort fröknäcke till.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fröknäcke

  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl majsmjöl
  • 0,5 dl linfrön, hela
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl vatten, kokande
  • 3 msk parmesanost, grovriven att strö över

Soppa

  • 200 g svartkål
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl sherry
  • 2 tsk vinäger, gärna hallonvinäger eller liknande
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 50 g ädelost
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

Fröknäcke

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, cirka 30x40 cm.
  2. Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och det varma vattnet. Låt smeten svälla cirka 15 minuter.
  3. Bred ut smeten tunt på plåten och grädda mitt i ugnen cirka 80 minuter. Ta ut plåten då 10 minuter återstår och strö över grovt riven parmesanost. Ställ in i ugnen igen och grädda de återstående 10 minuterna.
  4. Dra över bakplåtspappret med knäcket till ett galler och låt svalna.

Soppa

  1. Strimla svartkålen fint och fräs den tillsammans med hackad vitlök och schalottenlök i olivoljan. Vrid några varv med pepparkvarnen över fräset. Se till att du får lite stekyta på fräset och dra sedan av stekpannan från plattan.
  2. Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärningen, blanda med svartkålsfräset i en kastrull och mixa med en stavmixer till en jämn soppa, låt kålen behålla lite bitar.
  3. Koka upp och tillsätt övriga ingredienser, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och crème fraiche för att få önskad konsistens.