Svamprisotto på puylinser med honungsrostade morötter
Svamprisotto på puylinser med honungsrostade morötter
18 ingredienser
40 min
En variant på risotto med kantareller där ris byt mot puylinser och blir till en linsotto. För att göra rätten komplett toppas risotton med honungsrostade knippmorötter, där även blasten tas tillvara och en len kräm på smetana med chili och citron.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 2 gula lökar, finhackad
- 200 g puylinser
- 0,8 l svampbuljong (vatten+ koncentrerad fond eller svampbuljongtärning)
- 200 g svamp (t ex trattkantarell)
- 25 g smör, att röra ner i risotton
- 25 g parmesanost, finriven
- 12 knippmorötter (med blasten kvar)
- 1 tsk örtsalt
- 2 msk honung
- 1 msk vinäger
- 1 tsk chiliflakes
- 1 citronskal
- 2 dl smetana
- 1 kruka oregano
- olja, till stekning
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Gör så här
- Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt linser och svampbuljong.
- Låt småkoka under lock 15-20 minuter.
- Skär svampen i mindre bitar. Stek den i olja och smör i en stor stekpanna. Tillsätt till linserna till svampen och låt sjuda med.
- När linserna är klara och allt kokat ihop så rör du ner smör och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär av blasten från morötterna (ta ej med stjälkarna). Skölj den väl och låt rinna av. Hacka blasten grovt. Skrubba morötterna och vänd upp med honung, vinäger och salt. Vänd den välsköljda blasten med olja och örtsalt.
- Lägg morötter och blast separat på en plåt. Rosta i ugnen ca 15 minuter, morötterna ska vara mjuka men ha lite spänst kvar (ca 90 grader innertemperatur).
- Rör ihop smetana med citronskal, chili och salt.
- Servera linsotton med morötter, morotsblast och smetana.