Svamprisotto med taleggio

15 röster
1 h
4
Svamprisotto med taleggio
Foto: Dante Zia

Underbart god och krämig svamprisotto. Kan varieras med olika svampsorter. Buon appetito! /Dante

Tips! Den hemgjorda svampbuljongen går bra att ersätta med buljongtärningar och vatten.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Risotto

  • 350 g risottoris, helst carnaroli
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 dl vitt vin
  • 150 g taleggioost, tärnad
  • 50 g parmesanost
  • 40 g smör till stekning
  • 300 g kantareller, eller annan svamp du tycker om

Svampbuljong

  • 1 l vatten
  • 600 g champinjoner, rivna

Garnering

  • hackad persilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Om du gör egen svampbuljong: Sjud champinjonerna i vatten i 15-20 minuter. Sila av. Salta buljongen. I annat fall: Följ anvisning på paketet till buljongtärningarna. Stek kantareller genom att först blanchera kantarellerna i kokande vatten i 1-2 minuter. När kantarellerna blancherats skölj dem i kallt vatten. Därefter kramar du ut vätskan ur kantarellerna. Nu är kantarellerna redo att stekas i smör på hög värme i en stekpanna. Dessa kommer att tillsättas till risotton i ett senare skede.
  2. Under tiden svampbuljongen sjuder steker du löken på medellåg temperatur i smör i en stekpanna eller kastrull. När löken blivit genomskinlig tillsätter du risottoriset och höjer värmen på plattan.
  3. Därefter tillsätts det vita vinet. När det vita vinet reducerats bort och riset åter är nästan torrt i pannan tillsätts buljongen slevvis. Det är viktigt att ständigt röra om i risotton. Annars kommer inte allt ris att bli klart samtidigt och du kommer ha en del ris som är överkokt och en del av riset som inte är klart. Anledningen till att lite buljong tillsätts åt gången är för att du ska kunna få rätt konsistens på risotton. Det tar ungefär 17-19 minuter för risotton att bli klar, beroende på rissort.
  4. När risotton nästan är klar - riskornen ska fortfarande ha en liten kärna, stänger du av värmen på spisplattan. Därefter tillsätter du rejält med riven parmesanost och taleggioosten. Rör om. Låt osten smälta. Smaka av med salt och syra. Om syra saknas, tillsätt lite citronsaft.
  5. Servering
    Risottons konsistens ska vara lös och krämig, och riskornen ska vara fint separerade.
  6. Lägg upp på tallrik. Lägg på de smörstekta kantarellerna och finhackad persilja. Och eventuellt riven parmesanost - det brukar jag gilla! Smaklig spis!
27 oktober 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...