Svampmacka de lux

Svampmacka de lux
Foto: Tv4
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Svampmacka de lux

12 ingredienser

20 m

Det finns mackor och så finns det MACKOR! Den här mackan är riktigt lyxig och fylld med extra allt. Perfekt som matig förrätt eller lunch med en god sallad till.

Ingredienser

portioner
  • 6 skivor surdegsbröd
  • smör (att steka bröden i)
  • 6 havskräftstjärtar, kokta och skalade (eller räkor)
  • gräslök (garnering)
  • Västerbottensost, riven (garnering)

Stuvning

  • ca 300 g karljohansvamp (antareller eller skogschampinjoner)
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 1-2 msk smör (att steka i)
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk Västerbottensost, riven
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skiva svampen till stuvningen och stek på hög värme i en torr non-stick panna några minuter.
  2. När den mesta vätskan försvunnit så sänk värmen. Lägg i en stor klick smör och stek fint hackad vitlök gyllene. Rör om försiktigt under tiden samt salta och peppra.
  3. Ta av pannan från värmen och rör i grädde. Låt vila några minuter och smaka av med salt och peppar.
  4. Stek brödet gyllene i smör på båda sidor. Lägg bröden i ugnen på 75 grader för att hålla dem varma fram till servering.
  5. Lägg stuvningen på de smörstekta surdegsbröden och toppa med kräftor och lite hackad gräslök.