Svampkroketter med salviakräm

Svampkroketter med salviakräm
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Svampkroketter med salviakräm

19 ingredienser

30 min

Frasiga svampkroketter med salviakräm passar perfekt som tillbehör på buffén eller som gott snacks.

Ingredienser

portioner

Kroketter

  • 400 g svamp (t.ex. kejsarhatt eller portabello)
  • 1 hel vitlök, rostad
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 dl gruyèreost, riven
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl (till smeten)
  • 1 dl vetemjöl (till panering)
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl pankoströbröd
  • ca 5 dl neutral olja ( till fritering)

Salviakräm

  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 3 msk färsk salvia, rostad och hackad
  • 1 tsk citronsaft
  • 1-2 tsk tryffelolja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Kroketter

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär svampen i grova bitar och lägg på en bakplåt tillsammans med den hela vitlöken (med skal). Ringla över olivolja och salta svampen.
  3. Rosta svampen i mitten av ugnen i ca 35 minuter, rör om under tiden. Låt sedan svalna i 10 minuter.
  4. Ta bort skalet från vitlöken och spara till salviakrämen.
  5. Mixa svamp, ost, persilja, salt, peppar och vetemjöl till en grynig smet.
  6. Forma smeten till ca 12 små bollar.
  7. Förbered en skål med mjöl, en andra skål med uppvispat ägg och en tredje med panko.
  8. Rulla bollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  9. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera kroketterna tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter.
  10. Låt sedan kroketterna rinna av på hushållspapper.

Salviakräm

  1. Pressa den rostade vitlöken och mixa med majonnäs, crème fraîche, salvia, citronsaft och eventuellt tryffelolja.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera kroketterna varma med kall salviakräm.