Svampgryta med karamelliserad lök

POPULÄRT
Svampgryta med karamelliserad lök
Foto: Tv4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Svampgryta med karamelliserad lök

22 ingredienser

1 h

En värmande gryta med svamp och söt lök serverad med gräddigt potatismos kan snabbt bli en ny vardagsfavorit för hela familjen.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 3 gula lökar, skivade (stor eller röda)
  • 4 klyftor vitlök, fint hackade
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl torkade linser (gärna svenska linser)
  • 0,5 l rött vin
  • 0,5 vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja (ljus)
  • 250 g svamp, kvartade (t.ex. skogschampinjon)
  • 4 msk rapsolja (uppdelat på två)
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar

Mos

  • 1 kg potatis
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl gräddfil
  • salt
  • peppar

Gremolata

  • 2 krukor persilja, hackade
  • 2 klyftor vitlök, fint hackade
  • 2 citroner

Gör så här

Gryta

  1. Stek löken i rapsolja i ca 25 minuter tills den är helt karamelliserad.
  2. Tillsätt vitlök och stek i 2 minuter till. Tillsätt smör.
  3. Pudra över mjöl och stek i 2 minuter till.
  4. Häll på linser och rör runt.
  5. Häll på vin och låt det koka upp ordentligt, skrapa upp allt gott på botten och låt det koka in.
  6. Häll i vatten, buljong och soja. Låt koka i ca 25 minuter tills linserna är klara men inte mosiga.
  7. Stek svampen gyllene i 2 msk rapsolja.

Mos

  1. Skala och koka potatis.
  2. Värm smör och mjölk.
  3. Mosa potatisen med smör och mjölk, tillsätt gräddfil och smaka av med salt och peppar.

Gryta

  1. Häll svampen i grytan och koka ca 5 minuter till. Kontrollera smaken på grytan, kanske lite mer salt?

Gremolata

  1. Blanda ihop persilja och vitlök till gremolatan i en skål. Riv över skalet från båda citronerna.

Servering

  1. Servera grytan med moset och gremolata uppepå.