Svampgryta med karamelliserad lök
Svampgryta med karamelliserad lök
22 ingredienser
1 h
En värmande gryta med svamp och söt lök serverad med gräddigt potatismos kan snabbt bli en ny vardagsfavorit för hela familjen.
Ingredienser
Gryta
- 3 gula lökar, skivade (stor eller röda)
- 4 klyftor vitlök, fint hackade
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl torkade linser (gärna svenska linser)
- 0,5 l rött vin
- 0,5 vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk soja (ljus)
- 250 g svamp, kvartade (t.ex. skogschampinjon)
- 4 msk rapsolja (uppdelat på två)
- 2 msk smör
- salt
- peppar
Mos
- 1 kg potatis
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl gräddfil
- salt
- peppar
Gremolata
- 2 krukor persilja, hackade
- 2 klyftor vitlök, fint hackade
- 2 citroner
Gör så här
Gryta
- Stek löken i rapsolja i ca 25 minuter tills den är helt karamelliserad.
- Tillsätt vitlök och stek i 2 minuter till. Tillsätt smör.
- Pudra över mjöl och stek i 2 minuter till.
- Häll på linser och rör runt.
- Häll på vin och låt det koka upp ordentligt, skrapa upp allt gott på botten och låt det koka in.
- Häll i vatten, buljong och soja. Låt koka i ca 25 minuter tills linserna är klara men inte mosiga.
- Stek svampen gyllene i 2 msk rapsolja.
Mos
- Skala och koka potatis.
- Värm smör och mjölk.
- Mosa potatisen med smör och mjölk, tillsätt gräddfil och smaka av med salt och peppar.
Gryta
- Häll svampen i grytan och koka ca 5 minuter till. Kontrollera smaken på grytan, kanske lite mer salt?
Gremolata
- Blanda ihop persilja och vitlök till gremolatan i en skål. Riv över skalet från båda citronerna.
Servering
- Servera grytan med moset och gremolata uppepå.