Svampbiffar med polentapotatis och vegansk bea

koket.se
Svampbiffar med polentapotatis och vegansk bea
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Svampbiffar med polentapotatis och vegansk bea

26 ingredienser

45 min

En lyxigt god vardagsrätt med vegobiffar på svamp och bönor serverad med en superenkel variant på bearnaisesås. Potatisen till blir extra god och krispig då den innan ugnsrostning vänds i polenta.

Se Mattias Kristiansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Svampbiffar med svarta bönor

  • 100 g champinjoner, skivade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk neutral olja
  • 1,5 dl valnötter
  • 2 dl havregryn
  • 2 burkar färdigkokta svarta bönor (à 400 g) [ca 3 dl kokta]
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Polentapanerad potatis

  • 800 g fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl polenta
  • salt

Kall bearnaise (vegansk)

  • 2 dl växtbaserad yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt (naturell)
  • 2 msk vegansk majonnäs
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 tsk torkad körvel
  • 1 krm malen gurkmeja, för färg
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

Kall bearnaise

  1. Börja med att blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i minst 15 minuter så att smakerna hinner utvecklas.

Polentapanerade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär rotfrukterna i grova bitar och koka i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.
  3. Blanda potatisen med olivoljan och häll sedan över polentan. Krydda med salt och blanda väl.
  4. Sprid ut på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen har fått färg och mjuknat.

Svampbiffar med svarta bönor

  1. Fräs svamp och lök i lite olja tills allt har mjuknat.
  2. Häll ner valnötterna i en matberedare och mixa hyfsat fint.
  3. Häll nu ner svamp- och lökröran tillsammans med resterande ingredienser. Pulsera tills du har fått en inte allt för slät biffsmet. Det är bara gott om det är lite bitar.
  4. Forma smeten till lagom stora biffar. Stek i lite olja så att de får fint med färg på båda sidor.
  5. Servera biffarna med polentapanerad potatis och kall bea.