Sval ärtsoppa med mynta

Sval ärtsoppa med mynta
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Sval ärtsoppa med mynta

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

30 min

Vill du bjuda på en enkel med lyxig förrätt? Då vill vi tipsa om en sval ärtsoppa med mynta, smetana och champagne.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Soppa

  • 250 g frysta ärtor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl grönsaksbuljong ( eller kycklingbuljong)
  • 1 dl smetana
  • ev färsk mynta
  • 200 rimmat fläsk
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl torr champagne (eller mousserande vin)
  • 1 dl smetana
  • ärtskott

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Fräs lök och vitlök i lite olja utan att det tar färg.
  2. Slå på vinet och låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt buljong och låt sjuda i ca 5 minuter.
  4. Låt ärtorna tina något innan du lägger ner dem i kastrullen. Ta sedan av kastrullen från värmen.
  5. Mixa soppan slät tillsammans med lite smetana, eventuellt lite mynta och sila av. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tärna sidfläsket i mindre kuber och stek på medelhög värme tills det är krispigt.

Servering

  1. Rör i en skvätt champagne i soppan.
  2. Servera soppan med fläsket och en klick smetana.
  3. Dekorera med ett par ärtskott.