Sval ärtsoppa med mynta

NYHET
Sval ärtsoppa med mynta
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Sval ärtsoppa med mynta

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

30 min

Vill du bjuda på en enkel med lyxig förrätt? Då vill vi tipsa om en sval ärtsoppa med mynta, smetana och champagne.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 250 g frysta ärtor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl grönsaksbuljong ( eller kycklingbuljong)
  • 1 dl smetana
  • ev färsk mynta
  • 200 rimmat fläsk
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl torr champagne (eller mousserande vin)
  • 1 dl smetana
  • ärtskott

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök i lite olja utan att det tar färg.
  2. Slå på vinet och låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt buljong och låt sjuda i ca 5 minuter.
  4. Låt ärtorna tina något innan du lägger ner dem i kastrullen. Ta sedan av kastrullen från värmen.
  5. Mixa soppan slät tillsammans med lite smetana, eventuellt lite mynta och sila av. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tärna sidfläsket i mindre kuber och stek på medelhög värme tills det är krispigt.

Servering

  1. Rör i en skvätt champagne i soppan.
  2. Servera soppan med fläsket och en klick smetana.
  3. Dekorera med ett par ärtskott.