Surströmmingsklämma för nybörjare

0 röster
30 min
1 macka
Surströmmingsklämma för nybörjare
Foto: Emilia Nilsson

Recept från boken Pangmat från Silsjönäs, Jengel

Pangmat från Silsjönäs

"Här kommer en riktig HATA-eller-ÄLSKA-rätt: Surströmmning. Endera så är surströmmings- kalaset en sensommartradition eller så är det helt otänkbart att äta det! Men ge det en chans, jag har faktiskt fått många att ändra uppfattning om denna doftande fisk. Om du gör en tunnbrödsmacka med en massa gott på, så är det lätt att så småningom börja tycka mer och mer om denna specialitet. Så detta är en mjukstart, en ”nybörjarsurströmmingsklämma”!" /Emilia

Visa mer
30 min
1 macka

Du behöver

  • 1 tunnbröd, hårt
  • 100 g färskpotatis, smörkokt
  • 20 g smör
  • gräddfil
  • 0,5 tomat, hackad
  • 0,25 gul lök, hackad
  • 2 surströmming med rom
  • dill
  • persilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka potatisen i vatten och smör, cirka 15-20 minuter tills den är mjuk igenom.
  2. Surströmming
    Först skär du upp buken. Ta ur strömmingen men spara rommen. Skär ett snitt längst ryggen, håll fast filén med gaffeln och dra av skinnet, först på ena sidan och sen på andra. Håll fast filén igen och skär loss den från båda sidor om ryggen. Skär filéerna i mindre bitar.
  3. Blanda rommen med gräddfil och lök.
  4. Montering
    Smöra halva tunnbrödsbiten, lägg på skivad surströmming, kokt potatis, salladsblad och hackad tomat. Klicka på romröran, lägg på filébitarna, dill, persilja och lägg igen klämman.
  5. Ät och njut!

laddar fler recept...

Laddar fler recept...