Surstek på älg

Surstek på älg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Surstek på älg

0

13 ingredienser

Ett gammalt svenskt recept. Marinaden garanterar att köttet blir både mört och välsmakande.

Ingredienser

portioner6
  • 1,5 kg älgstek

Marinad:

  • 1 l svagdricka
  • 3 msk ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 gul lök, skivad
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 10 enbär, krossade

Sås:

  • silad sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk vetemjöl
  • rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Lägg köttet i en bunke som inte är för stor. Blanda marinaden och slå den över. Ställ i kylen 5–7 dygn och vänd den några gånger.
  2. Torka av köttet, krydda med salt och peppar och bryn det runt om. Lägg det i en stekgryta och stek under lock 1 1/2–2 timmar. Späd efterhand med marinaden.
  3. Ta upp köttet. Sila ner skyn i en såskastrull. Späd med grädde. Koka upp och red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av såsen med gelé.
  4. Servera eventuellt med små krutonger fyllda med kokta grönsaker.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Aito Sommarpaj med lax och purjolök

Tips på laktosfritt!

Smarriga recept för hela familjen

Läs mer